logo bloedsuiker
    januari 2017
Slaapkwaliteit beïnvloedt glucosewaarde

Hebben de duur en kwaliteit van slaap invloed op de nuchtere glucosewaarde bij mensen met en zonder diabetes die zijn opgenomen in het ziekenhuis? Dit werd onderzocht in een Amerikaanse studie.

Wat bleek?
Zowel bij de mensen met als zonder diabetes bleek de duur en kwaliteit van slaap invloed te hebben op de nuchtere glucosewaarde Voor deze studie werden de gegevens van 212 mensen onder de vijftig jaar geanalyseerd. 73 van deze mensen had diabetes. Zowel bij de mensen met als zonder diabetes bleek de duur en kwaliteit van slaap invloed te hebben op de nuchtere glucosewaarde. Elk extra uur slaap, liet een daling van de glucosewaarde van 11% zien en elke stijging van 10% in kwaliteit van slaap werd geassocieerd met 18% lagere glucosewaarden in de ochtend.

Conclusie
Zowel korter als slechter slapen laten de glucosewaarde in de ochtend stijgen bij mensen met en zonder diabetes die zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Bron: Diabetes Care, november 2016, Association Between Inpatient Sleep Loss and Hyperglycemia of Hospitalization

facebook google plusdiabetesonderzoek
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek ‘nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks één of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.