logo bloedsuiker
    januari 2017
Afvallen met stappenteller?

In de strijd tegen de oprukkende obesitasepidemie wordt gezocht naar manieren hoe mensen langdurig succesvol kunnen afvallen. Kan een draagbare ‘activity tracker’ (uitgebreide stappenteller) die feedback geeft over de lichamelijke activiteit, hierbij helpen?

Dit werd onderzocht in een Amerikaanse studie waaraan 471 mensen tussen de 18 en 35 jaar deelnamen. De mensen hadden een BMI tussen de 25 en 40. De BMI zegt iets over de verhouding tussen het gewicht en de lichaamslengte.

Afvallen met of zonder activity tracker
De deelnemers van deze studie kregen de eerste zes maanden een laag caloriedieet en een beweegadvies gecombineerd met een aantal groepsbijeenkomsten. Na zes maanden kregen ze ondersteuning van een website met studie- en informatiemateriaal, regelmatig een tekstbericht via de mobiel en telefonische begeleiding. Daarnaast kreeg de helft van de groep (237 mensen) een draagbare acitivity tracker waarmee ze hun beweging en dieet konden monitoren.

Wat bleek?
Na 24 maanden werden beide groepen opnieuw gezien. De groep die het standaard dieetprogramma had gevolgd (233 mensen, bij aanvang 95,2 kilo) woog na 24 maanden 89,3 kilo. De groep die naast het standaardprogramma een activity tracker gebruikte (237 mensen, bij aanvang 96,3 kilo) woog na de 24 maanden 92,8 kilo.

Conclusie
Alle deelnemers vielen goed af door het programma, maar de mensen die het standaardprogramma volgden, zonder draagbare acitvity tracker, vielen meer af (5,9 kilo) dan de groep met een activity tracker (3,5 kilo). Het gebruik van een activity tracker naast een standaard dieetprogramma lijkt dus niets toe te voegen aan het programma.

Bron : JAMA, september 2016, Effect of Wearable Technology Combined With a Lifestyle Intervention on Long-term Weight Loss: The IDEA Randomized Clinical Trial

facebook google plusdiabetesonderzoek
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.