logo bloedsuiker
    December 2016
Dit zijn de beste diabetesideeŽn

Maar liefst vier winnaars krijgen komend jaar in totaal 150.000 euro van het Diabetes Fonds voor hun idee dat moet helpen het leven met diabetes makkelijker te maken. Bij de winnaars zitten twee apps, een slimme pleister en een multicultureel kookproject.

Kleinschalige ideeën
Een ‘Hypo Pleister’ die een te lage bloedsuiker signaleert, kwam als beste idee uit de bus Met ‘Het beste diabetesidee’ wil het Diabetes Fonds kleinschalige ideeën ondersteunen die op korte termijn een verbetering kunnen bieden in de levens van mensen met diabetes. Mensen hebben de gelegenheid gehad hun idee in te dienen. Uit alle inzendingen koos een jury dit najaar acht finalisten, waarna het publiek online z'n favorieten kon bepalen. Uit ruim 4.500 stemmen kwam de 'Hypo Pleister', een idee van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen, als winnaar uit de bus. Een hypo, een te lage bloedsuiker, verraadt zich doordat je hartritme verandert en dat is wat de slimme 'waarschuwpleister' moet gaan signaleren. Het Diabetes Fonds stelt 50.000 euro ter beschikking om dit idee verder uit te werken.
 
Mentale kant diabetes vaak onderschat
Een tweede bedrag van 50.000 euro gaat naar de app 'MyDi@MATE'. Deze app, ontwikkeld door het VUmc in Amsterdam, moet mensen met diabetes helpen om in balans te komen én te blijven, met tips, informatie en oefeningen.

Veilige oppas
Twee andere ideeën krijgen ieder 25.000 euro van het Diabetes Fonds: Ziekenhuis Friesland in Sneek ontwikkelde samen met een ouder van een diabetespatiëntje de 'Dia-Sit' app. Ouders van jonge diabetespatiënten hebben vaak moeite een oppas te vinden die ‒ uit eigen ervaring ‒ weet wat er moet gebeuren als het kind onverhoopt een hoge of lage bloedsuiker krijgt. De Dia-Sit app koppelt deze gezinnen aan diabetespatiënten uit de buurt die wel willen oppassen.
 
Koken binnen je eigen cultuur
De stichting Know Better Do Better krijgt 25.000 euro om het tv-programma 'Cooking back to our Roots' te ontwikkelen. Het programma laat zien hoe je als niet-westerling met diabetes gezond kunt eten binnen je eigen cultuur. 

Hier vindt u meer over de beste diabetesideeën.
 

facebook google plus6 Winnaars Beste Diabetes Idee 2016
Dit zijn de winnaars van het beste diabetesidee. Van harte proficiat