logo bloedsuiker
    December 2016
Zonder onderzoek geen vooruitgang

Zonder wetenschappelijk onderzoek zou het leven van mensen met diabetes er heel anders uitzien. Op dit moment worden er veel hoopvolle vorderingen gemaakt. Dit alles hebben we te danken aan veel wetenschappers, organisaties en stichtingen die zich inzetten voor diabetesonderzoek. Lees hier de hoogtepunten, de focus en tips van vier belangrijke spelers op het gebied van diabetesonderzoek in Nederland. En bekijk het filmpje onderaan waarin onderzoekers uitleg geven over stamceltransplantatie bij diabetes type 1.

Stichting Langerhans verricht onafhankelijk diabetesonderzoek

Hoogtepunt 2016
In het afgelopen jaar heeft onze stichting Langerhans Onderzoek de boeken ‘Etenstijd’ en ‘99+ Een geheim … of geluk?’ uitgegeven. De positieve reacties op deze boeken, en vooral op onze missie (onafhankelijk onderzoek naar diabetes, leefstijl en ouderen) zijn voor ons de hoogtepunten van 2016. Met het voedingsboek hopen we kinderen enthousiast te maken voor gezonde voeding, en daarmee een belangrijke stap te zetten in de preventie van overgewicht en diabetes mellitus type 2. Dit boek is zowel geschikt voor jong als oud, en laat zien dat lekker niet altijd ongezond hoeft te zijn en dat te gezond eten ook weer ongezond kan zijn.

Focus 2017
Het nieuwe jaar gaan wij met veel positieve energie in, en we hopen dat we in 2017 onze eerste onderzoeken kunnen gaan opstarten, mede met de opbrengsten van de boeken. Met gezond oud worden moet je jong beginnen, en wij hopen met onze stichting hier een bijdrage aan te kunnen leveren.

Tip voor de feestdagen (en alle andere dagen)
Genieten is belangrijk, en we hopen dat iedereen dat gaat doen de komende feestdagen.

JDRF maakt onderzoek mogelijk naar een betere behandeling van en de genezing van diabetes type 1. Het motto: van type 1 naar type geen

Hoogtepunt 2016
Voor JDRF was de JDRF One Walk het hoogtepunt van 2016. Een prachtige dag met fantastisch weer en een top opbrengst van maar liefst 177.500 euro voor type 1 diabetes onderzoek! Daarnaast was de eerste deelname van JDRF aan de Joop Zoetemelk Classic, met meer dan honderd mensen, ook een heel mooi moment.

Focus 2017
De focus ligt op ‘meer’: meer onderzoek, meer geld voor onderzoek, meer vooruitgang, meer stappen op weg naar een wereld zonder type 1 diabetes. En daar kunnen we iedereen z’n hulp bij gebruiken.

Tips voor de feestdagen
Geniet! En bolus met mate. Ties en ik – Veerle- (we hebben allebei type 1 diabetes) vinden niks vervelender dan eten als je absoluut geen honger meer hebt. Na dat negen gangen diner nog dextro naar binnen moeten werken omdat je te veel gebolust hebt, is gewoon niet fijn. Dus bolussen met mate, en later corrigeren!

Diabetes Fonds maakt wetenschappelijk onderzoek naar diabetes type 1 en type 2 mogelijk met de steun van donateurs, collectanten en acties van vrijwilligers

Hoogtepunt 2016
We hebben in 2016 veel gedaan. Een belangrijk hoogtepunt was het onderzoek van Bart Roep, die mede met financiering van het Diabetes Fonds de eerste persoon injecteerde met behandelde afweercellen, waarmee de genezing van diabetes type 1 weer een stap dichterbij komt. Daarnaast opende het Diabetes Fonds de eerste Suiker Afkickkliniek ter wereld, liepen bijna 200 mensen de DiaBeatit Run, kregen we veel prachtige inzendingen voor ons nieuwe initiatief ‘Het Beste Diabetes Idee’ en konden we voor al deze activiteiten weer rekenen op 22.000 trouwe collectanten.

Focus 2016
2017 is het jaar waarin we verder bouwen aan twee speerpunten. Eén van die speerpunten is de community diabetes type 1: een interactief en onafhankelijk platform waar mensen met diabetes terecht kunnen voor alle informatie over diabetes type 1. Dat doen we niet alleen, we zoeken nadrukkelijk de samenwerking met andere diabetesorganisaties, zorgverleners en bedrijven. Ons tweede speerpunt is Gezonder Leven. In het kader daarvan zullen we ook in 2017 werken aan het beperken van de inname van toegevoegde suikers en het stimuleren van bewegen op de werkvloer. Om daarmee het risico op diabetes type 2 te beperken.
Basis voor al deze activiteiten blijft uiteraard onderzoek. Daarin veel aandacht voor de vertaling van resultaten naar concrete toepassingen in de praktijk voor mensen met diabetes. Om te zorgen dat er snel oplossingen komen en complicaties zoveel mogelijk beperkt worden.

Tips voor de feestdagen
Wil je tips over de Kerst en diabetes check dan deze pagina.

Stichting DON maakt nieuw onderzoek naar genezing mede mogelijk

Hoogtepunt 2016
Stichting DON bestaat tien jaar. Op 14 november, Wereld Diabetes Dag, is het lustrumjaar van start gegaan met een groot lustrumgala 10 jaar DON – Join Forces in Studio 21 te Hilversum. Gezamenlijk werd er op de avond het overweldigende bedrag van 1.155.275 euro bijeengebracht! Een fantastisch bedrag dat stichting DON investeert in nieuw baanbrekend onderzoek naar een genezing voor diabetes type 1.

Genezen
‘Wij hebben als doel diabetes type 1 de wereld uit te helpen’ Stichting DON werd in 2006 opgericht door Maarten de Gruyter met een duidelijk doel: diabetes type 1 genezen. Maarten, zelf type 1 patiënt: ‘Ik wil dat patiënten niet meer hoeven te leven met de grote onzekerheid van ernstige complicaties die de ziekte met zich meebrengt. Er vloeit nog altijd veel geld naar onderzoek voor 'care' en daarom richt stichting DON zich op 'cure'. Wij hebben als doel de ziekte de wereld uit te helpen. Is het niet voor deze generatie, dan toch zeker voor de volgende.’
 
Focus 2017
Met het geld dat bijeen is gebracht op het lustrumgala maakt stichting DON in 2017 nieuw baanbrekend onderzoek naar genezing van diabetes type 1 mede mogelijk. Het doel van dit onderzoek is de toepassing van een nieuwe transplantatiemethode bij patiënten met diabetes type 1. Voor dit onderzoek worden de krachten van verschillende Nederlandse topinstituten gebundeld, waardoor er naar alle waarschijnlijkheid binnen vijf jaar de vertaling van onderzoek naar patiënt kan worden gemaakt. De verwachtingen van deze unieke samenwerking zijn zeer hoopgevend!

Het nieuwe baanbrekende onderzoek start begin 2017. Meer weten over dit onderzoek? De betrokken onderzoekers leggen het uit in de film Op weg naar stamceltransplantatie bij diabetes type 1. Bekijk de film hier:

'Op weg naar stamceltransplantatie bij diabetes type1'

20161219 - 4-Stichting-Don-Stop-diabetes.jpg

Namens stichting DON hele fijne feestdagen & een gelukkig maar bovenal gezond 2017!

Leestip!
Heeft u de hoopvolle ontwikkelingen rondom de kunstmatige alvleesklier van onder meer het Nederlandse bedrijf Inreda Diabetic al gelezen?

facebook google plus4 Bas houweling etenstijd
Bas Houweling is een van de auteurs van het boek ‘Etenstijd’; een grappig en leerzaam boek voor kinderen over gezonde voeding


4 hans van hateren 99+1
Hans van Hateren is een van de makers van het boek ‘99+ Een geheim … of geluk?’


De opbrengsten van deze boeken gaan naar onafhankelijk diabetesonderzoek


4 JDRF in kersttakken
JDRF wenst iedereen fijne feestdagen en een gezond 2017!


4 Hanneke Dessing Diabetes Fonds
Algemeen directeur van het Diabetes Fonds Hanneke Dessing: ‘De genezing van diabetes type 1 komt weer een stap dichterbij’


4 Maarten de Gruyter geen care maar cure
Maarten de Gruyter van Stichting DON heeft één doel: diabetes type 1 genezen