logo bloedsuiker
    December 2016
Leontine’s tip voor een stressloze Kerst

Leontine Lenferink was al docent mindfulness toen bij haar in 2011 diabetes type 1 werd gediagnosticeerd. Het leren omgaan met en accepteren van diabetes was soms een waar gevecht. Ze zegt: ‘Na verloop van tijd wist ik steeds beter wat goed voor me was, maar vond ik het toch nog heel lastig om in de hectiek van alledag, met allerlei moeilijke en verleidelijke situaties, ook echt zo te leven. Ik verviel vaak in oud gedrag en dat riep dan weer gevoelens van schuld, schaamte en moedeloosheid op. Mindfulness heeft mij enorm geholpen om anders – veerkrachtiger – met diabetes om te gaan.’ Dit was voor haar een reden om ook mindfulness-cursussen op te gaan zetten voor mensen met diabetes. Hier haar hoogtepunten van 2016 en haar focus voor komend jaar. En prober haar rustgevende tip 'een ademruimte' ook even uit.
 
Hoogtepunten 2016
Het was een mooi jaar, dus drie hoogtepunten:
- De goed bezochte workshops ‘Mindfulness helpt bij diabetes!’
- De blog die ik schreef ‘Boze vrouw met hond’ en die zoveel herkenning opriep
- Mijn Compassietrainingen - ervaren dat je jezelf kunt bemoedigen en ondersteunen in plaats van telkens te denken dat je nòg beter je best moet doen en dat 24/7…pfffff.  Geloof me, we kunnen ècht wat aardiger voor onszelf zijn!
 
Tip voor een stressloze kerst
Neem een aantal keer een ‘ademruimte’  – het helpt! - juist in (kerst)stress-situaties. Het maakt dat je meer in balans blijft, je rustiger voelt en beter voor jezelf zorgt.
 
Focus 2017
Eens wat minder gefocust zijn, en ook genieten van iedere stap die ik onderweg maak. Als je jezelf te veel focust op één doel, merk je dat je makkelijk gefrustreerd raakt. Alle hobbels die je tegenkomt ervaar je dan als ‘in de weg staand’. De pas overleden Leonard Cohen geeft daar een prachtige, andere kijk op:

There is a crack in everything
That’s how the light gets in

En in dat licht kunnen we ook eens kijken naar onze hobbel ‘diabetes’ – dat wens ik ons voor 2017 van harte toe!
 
Op 17 januari start Leontine met een nieuwe mindfulness-cursus

facebook google plus2 Nu-n-nu 21
Leontine Lenferink geeft mindfulness aan mensen met diabetes