logo bloedsuiker
    November 2016
Werkt aspirine tegen hart- en vaatziekten?

Wat zijn de lange termijn effecten van het gebruik van een lage dosis aspirine of ascal ter preventie van hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes type 2? Dat werd onderzocht in een Japanse studie.

Diabetes type 2 en aspirine
Mensen met diabetes type 2 krijgen soms een lage dosis aspirine voorgeschreven om de kans op hart- en vaataandoeningen te verminderen.

Wat bleek?
Een lage dosis aspirine of ascal bleek geen effect te hebben op hart- en vaataandoeningen Uit dit onderzoek bleek dat een lage dosis aspirine of ascal geen effect heeft op het optreden van hart- en vaataandoeningen, maar het krijgen van een maagdarmbloeding enigszins laat toenemen. Het ging hierbij om mensen die bij aanvang van het onderzoek nog geen hart- en vaataandoeningen hebben. Deze resultaten hebben geen betrekking op mensen die een lage dosis aspirine of ascal krijgen na een hart- of herseninfarct.

Bron: Circulation, november 2016, Low-Dose Aspirin for Primary Prevention of Cardiovascular Events in Patients with Type 2 Diabetes: 10-year Follow-up of a Randomized Controlled Trial

facebook google plusdiabetesonderzoek
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.