logo bloedsuiker
    November 2016
Glucose meten met ademtest

Wetenschappers van de Western New England University ontwikkelen momenteel een diabeteshulpmiddel waarmee mensen hun bloedglucosewaarde kunnen meten met behulp van een blaastest in plaats van de gebruikelijke vingerprik. Het hulpmiddel heeft het formaat van een klein boek en meet het acetonniveau in de adem waaruit de glucosewaarde in het bloed kan worden afgeleid.

Geen vingerprik
Het apparaat meet het acetonniveau in de adem Deze blaastest kan een uitkomst zijn voor mensen die het meten van de glucosewaarden vermijden omdat ze vinden dat de vingerprik pijn doet. Het hulpmiddel is inmiddels getest bij 50 mensen, waarvan 26 zonder diabetes, 16 met diabetes type 2 en 8 met diabetes type 1. Nadat de mensen in het apparaat  hebben geblazen kunnen ze direct het acetonniveau aflezen en de daarmee corresponderende glucosewaarde.

Afwijkingen bij roken
Tot nu toe laat het onderzoek een duidelijke correlatie zien tussen het acetonniveau en de actuele glucosewaarde. Echter, bij één persoon werden afwijkingen gezien en dit bleek iemand te zijn die rookte. De onderzoeksgroep hoopt dit diabeteshulpmiddel eind 2017 voor het eerst op de markt te kunnen brengen.

Bron: Drugdeliverybusiness.com, november 2016, Handheld breathalyzer as noninvasive blood glucose monitor in development

facebook google plusaceton ademtest diabetes