logo bloedsuiker
    November 2016
Kunstmatige alvleesklier stap dichterbij

Al jaren werken mensen op verschillende plekken op de wereld aan de ontwikkeling van een kunstmatige alvleesklier voor mensen met diabetes die afhankelijk zijn van de toediening van insuline. Dit apparaatje zorgt ervoor dat de glucosewaarden niet te hoog en niet te laag worden. De toediening van insuline en het meten van de glucosewaarden gebeurt automatisch, zonder tussenkomst van de gebruiker. De ontwikkelingen zijn hoopvol.

Automatisch corrigeren glucosewaarden
Hiermee is het zelf meten van de bloedglucose en het corrigeren van afwijkende suikerwaarden niet meer nodig Afgelopen september heeft de Food & Drug Administration in Amerika de eerste kunstmatige alvleesklier ter wereld goedgekeurd voor gebruik op de consumentenmarkt. Dit systeem – MiniMed 670G - van het bedrijf Medtronic bestaat uit een insulinepomp en een Continue Glucose Monitor (CGM). Met behulp van vooraf ingestelde gegevens kan dit systeem automatisch hoge of lage bloedglucosewaarden corrigeren. Hiermee is het zelf meten van de bloedglucose en het corrigeren van afwijkende suikerwaarden niet meer nodig. Het invoeren van de koolhydraten, het accepteren van het bolusadvies voor de toe te dienen insuline en het af en toe kalibreren van de sensor is dan voldoende. Dit maakt het reguleren van diabetes een stuk eenvoudiger en vergroot de kans om met de glucosewaarden binnen de streefwaarden te blijven.

CGM nog niet vergoed
Het is nog onduidelijk wanneer het systeem in Nederland op de markt komt en hoeveel mensen er dan gebruik van kunnen maken. Op dit moment worden CGM-systemen, die essentieel zijn voor een werkende kunstmatige alvleesklier, vrijwel nog niet door de Nederlandse zorgverzekeraars vergoed. De totstandkoming van de kunstmatige alvleesklier en de goedkeuring van de FDA zijn mede mogelijk gemaakt door JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation).

Kunstmatige alvleesklier goedgekeurd voor gebruik door Amerikaanse FDA

Wat begon in een schuur
In Nederland maakt ook het bedrijf Inreda Diabetic vorderingen bij de ontwikkelingen van een kunstmatige alvleesklier. In 2004 begon Robin Koops, die zelf diabetes type 1 heeft, in zijn schuur met de ontwikkeling van apparaat dat het toedienen van insuline, het meten van de glucosewaarden en het tellen van koolhydraten van hem kon overnemen. Inmiddels is zijn werk uitgegroeid tot een snelgroeiend innovatief bedrijf waar meerdere mensen zich bezighouden met de ontwikkeling van een kunstmatige alvleesklier.

Bi-hormonaal
Bij deze kunstmatige alvleesklier is het niet nodig om zelf koolhydraten in te voeren De kunstmatige alvleesklier van Inreda Diabetic is bi-hormonaal, wat wil zeggen dat deze niet alleen insuline toedient maar ook glucagon, het hormoon dat de glucosewaarde laat stijgen als deze te laag is. Deze kunstmatige alvleesklier is zelfregulerend met een closed-loop systeem. Dat wil zeggen dat het apparaat het meten en toedienen van de twee hormonen automatisch, zonder tussenkomst van de gebruiker, regelt. Het is dus niet nodig om koolhydraten in te voeren en maaltijden aan te geven, et cetera. Het kalibreren van de sensoren blijft wel noodzakelijk. Het apparaat geeft aan wanneer dit gedaan moet worden.

Dagelijks leven met diabetes
24 volwassenen met diabetes type 1 gaan de kunstmatige alvleesklier twee weken gebruiken in hun dagelijkse leven Momenteel is Inreda bezig met het behalen van de CE-certificeringen die nodig zijn om een medisch hulpmiddel op de markt te brengen. De eerste certificering is binnen en voor de tweede CE is het uitvoeren van klinische studies de belangrijkste vereiste. Eén klinische studie is inmiddels succesvol afgerond en voor de tweede studie gaan 24 volwassenen met diabetes type 1 de kunstmatige alvleesklier twee weken gebruiken in hun dagelijkse leven. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem.

Productie op grote schaal
De komende jaren legt Inreda Diabetic zich volledig toe op het kunnen betreden van de Europese markt. Robin Koops, licht toe: ‘In 2017 gaan we het apparaat verder verkleinen tot pocketformaat en de benodigde klinische studie voor CE-certificering uitvoeren. In 2018 zullen dan nog andere klinische testen worden uitgevoerd. In totaal zullen bij al deze studies circa 1.500 mensen met diabetes uit Nederland en andere Europese landen betrokken zijn. Parallel daaraan starten we met het voorbereiden van de productie op grote schaal.’
 
De zorgverzekeraar
Ondertussen probeert Inreda Diabetic het apparaat verzekerd te krijgen door de zorgverzekeraar. Robin: ‘Wij zijn al in gesprek met zorgverzekeraars en de overheid over de mogelijkheden voor een vergoeding.’

Hier leest u meer over de kunstmatige alvleesklier van Inreda Diabetic

Tekst: Irene Seignette, foto’s JDRF Nederland en Inreda Diabetic

facebook google plusMiniMed 670G systeem kunstmatige alvleesklier
De kunstmatige alvleesklier van Medtronic bestaat uit de insulinepomp MiniMed 670G en een Continue Glucose Sensor


Inreda artificial pancreas product
De kunstmatige alvleesklier van Inreda Diabetic is bi-hormonaal; deze regelt de toevoer van insuline en glucagon


sporten met Inreda artificial pancreas
De eerste studies naar het gebruik van de kunstmatige alvleesklier van Inreda Diabetec in het dagelijkse leven zijn positief