logo bloedsuiker
    Oktober 2016
Relatie vaatschade ogen en hersenen

Hebben mensen met retinopathie (vaatschade aan het netvlies van de ogen) meer kans op schade aan de kleine bloedvaatjes in de hersenen, dan mensen zonder retinopathie?
Dit werd onderzocht door een groep Spaanse wetenschappers. Wat bleek?

MRI-scan
Mensen met retinopathie hebben vaker vaatschade in de hersenen Retinopathie is één van de complicaties van diabetes. Voor dit onderzoek werden 312 mensen met diabetes type 2 onderzocht. De mensen waren tussen de 40 en 75 jaar,  51% was man en 49% van de totale groep had retinopathie. Voor het onderzoek ondergingen de mensen een MRI-scan. Het bleek dat de mensen met retinopathie vaker vaatschade hadden in de hersenen dan mensen zonder retinopathie (40,2% versus 30,1%). Naast retinopathie waren ook leeftijd en een verhoogde bloeddruk risicofactoren.

bron: Diabetes Care, september 2016, Increased Burden of Cerebral Small Vessel Disease in Patients With Type 2 Diabetes and Retinopathy

facebook google plusdiabetesonderzoek
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.