logo bloedsuiker
    Oktober 2016
Veel zitten is ongezond

Dagelijks veel uren zittend doorbrengen, verhoogt de kans op allerlei chronische aandoeningen en sterfte (lees ook het stuk ‘Beweeg elk uur’ in deze nieuwsbrief). Meerdere onderzoeken laten zien dat regelmatig sporten de nadelige gevolgen van een zittend bestaan niet compenseren. Afgelopen september publiceerde de Lancet een studie waarin werd onderzocht hoeveel iemand moet sporten om een kantoorbaan, veel uren in de auto  en/of avonden achter de tv te compenseren. Wat bleek?

Meer sterfte
De sterfte in de groep die het minste bewoog en het meest zituren maakte, was veel hoger Voor dit onderzoek werden de resultaten van zestien studies geanalyseerd, waarin de gegevens van meer dan één miljoen mensen waren bijgehouden. Voor deze analyse werden de mensen ingedeeld in groepen gebaseerd op het aantal zituren per dag en het aantal uren van fysieke activiteit. Gekeken werd of dit invloed had op de sterfte. Er bleek een verschil van tussen de 12 – 59% te bestaan tussen de groep die het meeste zat en het minste bewoog en de groep die het minste uren zittend doorbracht en het meeste aantal uren in beweging was. Alleen mensen die dagelijks meer dan 60 tot 75 minuten lichamelijk actief zijn, compenseren de nadelige effecten op de gezondheid van een zittend leven.

Conclusie
Het aantal zituren is inherent aan de westerse leefstijl en zal wereldwijd in de toekomst nog toenemen. We brengen nu eenmaal veel uren door in de auto, in de schoolbanken, achter het bureau, de computer of tv. Nu steeds duidelijker wordt hoe ongezond het is om veel uren zittend door te brengen, wordt het belangrijk dat de overheid en maatschappij zich gaan beraden over hoe we meer lichamelijk activiteiten in ons dagelijks leven kunnen integreren.

Bron: Lancet, September 2016, Does physical activity attenuate, or even eliminate, the detrimental association of sitting time with mortality? A harmonised meta-analysis of data from more than 1 million men and women

facebook google plusdiabetesonderzoek
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.