logo bloedsuiker
    Oktober 2016
Omgaan met pijnlijke voeten

Voetklachten en neuropathie zijn hele ingrijpende complicaties van diabetes. Ze kunnen het leven danig verstoren door pijn en functiebeperkingen. Welke klachten zijn er en kunt u er iets tegen doen?

Hoge bloedglucosewaarden als gevolg van diabetes zijn schadelijk voor de bloedvaten en zenuwen. Op lange termijn kunnen hierdoor ook de voeten en onderbenen worden aangetast. Of, hoe en wanneer iemand met diabetes hier last van krijgt, verschilt per persoon. Sommige mensen met diabetes krijgen vrijwel geen voetklachten, anderen juist veel en al op jongere leeftijd. Het is niet duidelijk waar deze verschillen in zitten. Wel is bekend dat een goede diabetesinstelling en zorgen voor voldoende beweging de kans op het krijgen van voetklachten of neuropathie verkleint.

Welke voetklachten zijn er bij diabetes?

Standsveranderingen van de voet bij diabetes
Door de zenuwbeschadigingen kan de stand van de voeten veranderen. Iemand kan platvoeten, hamertenen of spreidvoeten krijgen. Ook kunnen de voeten doorzakken. Doordat de stand van de voeten verandert, ontstaan er andere drukplekken waardoor er pijn, eelt en wondjes kunnen ontstaan.

Neuropathie
Neuropathie ontstaat eveneens als gevolg van beschadigde zenuwen. Hierdoor kunnen de voeten of delen van de voeten van mensen ongevoelig worden. Iemand voelt bijvoorbeeld niet meer dat er een steentje in de schoen zit of dat een schoen knelt. Neuropathie kan zich ook uiten door tintelingen of pijnsensaties. Sommige mensen hebben zoveel pijn dat ze bijvoorbeeld ’s nachts niet meer goed kunnen slapen. De pijn is vaak moeilijk te bestrijden. Veel mensen krijgen pijnstillers voorgeschreven.

Wondjes die niet genezen bij diabetes
Diabetes tast op den duur de bloedvaten aan. Door de slechte doorbloeding kunnen wondjes in de voeten minder goed genezen. Het is dan belangrijk om deze wondjes snel en goed te behandelen om te voorkomen dat ze gaan ontsteken. Een enkele keer kan er toch een ernstige ontsteking ontstaan die niet meer wil genezen. Dan kan het nodig zijn om een teen of voet te amputeren.

Charcot-voet
Bij mensen met een ernstige neuropathie en een slechte doorbloeding, in combinatie met botontkalking (osteoporose) kan de conditie van de voet zo slecht worden dat er een Charcot-voet ontstaat. Door vervormingen in de voet kunnen botbreukjes ontstaan. Omdat mensen met neuropathie verwondingen niet meer opmerken, lopen ze soms weken rond met een botbreuk. Door de gevoelloosheid wordt de voet bovendien vaak verkeerd belast; het lichaam corrigeert immers niet meer automatisch omdat een verkeerde belasting geen pijngevoel meer geeft. Ook afknelling van aderen door een knellende schoen wordt niet opgemerkt. Hierdoor kan er in de voet een ontsteking ontstaan, die vaak moeilijk geneest. Een Charcot-voet is een zeer ernstige en invaliderende complicatie van diabetes.

Preventie

Kunt u voetklachten bij diabetes voorkomen?
Zoals gezegd is de mate waarin iemand met diabetes voetklachten krijgt verschillend per persoon en moeilijk te voorspellen. Er is dus geen eensluidend advies over hoe u neuropathie of standsveranderingen van de voeten kunt voorkomen. Toch kunnen deze tips u helpen om uw voeten in conditie te houden:

 • Zorg voor een goede diabetesinstelling
 • Blijf in beweging
 • Laat uw voeten jaarlijks controleren door uw diabeteszorgverlener.

En bij (beginnende) neuropathie

 • Loop niet op blote voeten om te voorkomen dat u uw voeten beschadigt
 • Als u een droge huid heeft, kunt u deze voor het slapengaan insmeren met een crème om kloofjes te voorkomen
 • Controleer uw voeten dagelijks op wondjes. Gebruik een spiegeltje om de onderkant van uw voeten te bekijken
 • Ga zo mogelijk regelmatig naar een pedicure met diabetesaantekening. Beter kunt u niet zelf uw eeltplekken verwijderen
 • Neem geen voetenbaden. Dit maakt uw huid week en vergroot de kans op wondjes
 • Knip uw nagels recht af en niet te kort
 • Zorg voor goede schoenen zonder druk- en knelplekken, gemaakt van soepel materiaal
 • Voel voordat u uw schoenen aantrekt of er geen vreemde voorwerpen, zoals kleine steentjes, in uw schoenen zitten
 • Verschoon dagelijks uw sokken en kies voor natuurlijk materiaal om zweetvoeten te voorkomen
 • Neem bij een wondje aan uw voeten contact op met uw diabetesbehandelaar.

Bron: OIM Orthopedie

facebook google plusVoeten controleren bij diabetes
Laat uw voeten jaarlijks controleren door uw diabeteszorgverlener