logo bloedsuiker
    Oktober 2016
Psoriasis door diabetes?

Brenda Veenhoven (48) is docent op een basisschool en heeft sinds veertien jaar type 2 diabetes. De laatste twee jaar gebruikt zij hiervoor naast tabletten ook insuline. De regulatie van de diabetes is sindsdien goed, maar zij vindt het best lastig te accepteren dat het nodig is. Zij had altijd al last van huidplekken, vooral bij haar ellebogen en rug. Het laatste jaar is dat duidelijk toegenomen. De huisarts denkt dat het psoriasis is. Haar zus vroeg of het door de diabetes of de insuline kon komen? Of zou het aan het nieuwe schoolgebouw liggen waar zij sinds een jaar werkt? Brenda gaat naar de huisarts om dit te bespreken.

Verschillende vormen van psoriasis
Psoriasis is een auto-immuunziekte Psoriasis is een relatief vaak voorkomende huidaandoening. Er wordt geschat dat een paar procent van de volwassenen er last van kan hebben, schattingen variëren van twee tot acht procent, als de zeer milde gevallen meegeteld worden. Psoriasis is een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem, het systeem dat ons lichaam normaal gesproken beschermt tegen ziektes, per vergissing lichaamseigen cellen aanvalt. Psoriasis uit zich op verschillende manieren. De bekendste vorm is psoriasis vulgaris of ‘gewone’ psoriasis. Hierbij heeft iemand rode huidplekken met daarop witte huidschilfers. Die plekken worden plaques genoemd. Deze plaques kunnen overal voorkomen, maar voorkeursplekken zijn de ellebogen, de behaarde hoofdhuid en de rug. De huidplekken bij psoriasis kunnen er ook anders uitzien. Bij psoriasis guttata zijn er kleine plekken van minder dan een cm doorsnede. Bij psoriasis pustulosa zijn er kleine blaasjes van een paar mm met pus daarin. Heel zelden is bij een bepaalde vorm van psoriasis de gehele huid rood.

Risicofactoren van psoriasis
Roken en bepaalde medicijnen verhogen de kans op psoriasis Psoriasis heeft zeker met aanleg te maken. De ziekte komt duidelijk vaker in bepaalde families voor: veertig procent van de mensen met psoriasis heeft een ouder, broer of zus met psoriasis. Er zijn DNA-afwijkingen gevonden die de kans op psoriasis sterk verhogen. Maar er zijn ook andere factoren die de kans op psoriasis verhogen. Roken verdubbelt de kans op psoriasis en de kans is ook duidelijk hoger bij obesitas. Van een aantal geneesmiddelen is bekend dat zij de kans op psoriasis verhogen. Hiervan zijn bètablokkers, lithium en medicijnen tegen malaria de bekendste. Tenslotte heeft alcoholgebruik een ongunstig effect op psoriasis.

Aandoeningen die vaker bij psoriasis voorkomen
Mensen met psoriasis hebben een verhoogde kans op diabetesPsoriasis is met name een huidziekte, maar tot ongeveer een derde van de patiënten heeft ook pijn in de gewrichten. De verdeling en de ernst van deze klachten verschilt erg tussen mensen. Sommigen hebben alleen wat last van gewrichten van de handen en vingers, terwijl anderen gewrichtsontstekingen hebben die niet duidelijk van reuma te onderscheiden zijn. Weer anderen hebben pijn in de rug en SI-gewrichten. De gewrichtsontstekingen bij psoriasis worden artritis psoriatica genoemd. Mensen met psoriasis hebben ook een hogere kans op diabetes, hart- en vaatziekten, ontstekingsziekten van de darm als de ziekte van Crohn of colitis ucerosa.

Hoe weet je dat het psoriasis is?
Een arts, met name een dermatoloog, kan in veel gevallen op grond van het verhaal en wat er aan de huid te zien is, de diagnose stellen. Vaak is het beeld duidelijk maar soms kunnen de huidplekken lijken op andere huidaandoeningen zoals eczeem, een schimmelinfectie of nog andere huidziekten. Als het minder duidelijk is en de arts twijfelt of er misschien sprake is van een andere aandoening zal er een biopt (een stukje weefsel) van een huidplek genomen worden voor nader onderzoek.

Hoe wordt psoriasis behandeld?
Bij milde tot matig ernstige psoriasis wordt vooral gebruik gemaakt van plaatselijke behandeling met zalf. Vaak is dit een zalf die corticosteroïden bevat. In deze zalf is een bewerking van het ontstekingsremmende bijnierhormoon verwerkt. Maar er worden ook andere zalven gebruikt. Bij ernstigere vormen van psoriasis worden mensen behandeld met medicijnen die het immuunsysteem beïnvloeden zoals MTX, cyclosporine, infliximab, of adalimumab. Ook worden retinoïden, geneesmiddelen die op vitamine A lijken, of UV licht gebruikt.

Diabetes en psoriasis
Als mensen zwaarder worden, kan psoriasis verergeren of aan het licht komen Patiënten met psoriasis hebben een hogere kans om diabetes te krijgen, zeker vijftig procent hoger. Waar dat precies aan ligt is niet goed bekend. Wel is bekend dat bepaalde medicijnen die mensen met diabetes gebruiken psoriasis kunnen verergeren. Vooral bètablokkers kunnen deze bijwerking hebben. Bètablokkers worden gebruikt bij hoge bloeddruk, hartfalen en angina pectoris (pijn op de borst door vernauwing van kransslagader). Als mensen met diabetes zwaarder worden, wat kan gebeuren bij de behandeling met insuline of SU-preparaten (tabletten zoals tolbutamide, gliclazide, glimepiride) kan psoriasis ook verslechteren of aan het licht komen.

Brenda Veenhoven
Het drinken van alcohol kan psoriasis verergeren Voordat Brenda insuline ging gebruiken, waren haar huidplekken heel mild. Pas het laatste jaar heeft ze er veel last van en heeft ze de plekken aan haar huisarts laten zien. Na het instellen op insuline is zij wel acht kilo aangekomen, ook omdat zij niet zo lekker in haar vel zat. Omdat ze al drie jaar bètablokkers gebruikte voor haar hoge bloeddruk, stelde haar huisarts voor hiermee te stoppen. Maar dit had geen effect op haar huid. Brenda drinkt dagelijks drie glazen wijn. De huisarts heeft uitgelegd dat dit haar psoriasis kan verergeren. Nu gaat ze dit drastisch verminderen en ook gaat ze haar huidplekken behandelen met een zalf. Over zes weken heeft ze weer een afspraak met haar huisarts om te kijken of dit heeft geholpen. 

facebook google plusvictor en eelco
Wilt u een casus voorleggen aan Eelco Meesters en Victor Gerdes, internisten en hoofdredacteuren van Bloedsuiker? Mail deze naar: redactie@bloedsuiker.nlPsoriasis en diabetes
Psoriasis vulgaris ook wel 'gewone'psoriasis genoemd

foto Psoriasis.nl