logo bloedsuiker
    Oktober 2016
Nieuwe schoenen kopen. Waar let u op?

Bent u voor de komende winter op zoek naar een paar schoenen die u comfort en warmte bieden? Schoenen waar u heerlijk op kunt wandelen, zonder last te krijgen van uw voeten? Met deze tips weet u zeker dat u een goede schoen koopt.

Kies voor comfortabele schoenen die goed bij uw voeten passen Mensen met diabetes hebben vaker last van hun voeten dan mensen zonder diabetes. Dit komt omdat de hoge glucosewaarden als gevolg van diabetes in de loop van de jaren de bloedvaten en zenuwen kunnen beschadigen. Dit uit zich in het hele lichaam, maar ook in de voeten. De symptomen kunnen uiteenlopen van pijnlijke voeten, koude voeten, het gevoel hebben op eieren te lopen tot ongevoelige voeten, tintelingen of wondjes die moeilijk genezen. Om de voeten te ontzien, is het belangrijk te kiezen voor comfortabele schoenen die goed bij de voeten passen. Waar kunt u op letten bij het kopen van nieuwe schoenen en hoe herkent u een goede schoen?

TIPS!

Waarop kunt u letten bij het kopen van schoenen?

 • Kies de juiste maat zodat uw schoenen niet knellen, maar uw voeten ook niet gaan schuiven.
 • Kies voor materiaal dat ‘ademt’, zoals leer of de betere synthetische stoffen. Dit voorkomt huidproblemen en schimmelinfecties.
 • Koop bij voorkeur schoenen van soepele en zachte materialen om irritatie van de huid te voorkomen. Vooral Elandleer is heel zacht en soepel en daarom zeer geschikt voor mensen met diabetes.
 • Zorg dat de zolen flexibel zijn zodat u uw voeten goed kunt afwikkelen.
 • Kies voor zolen met een goed profiel zodat u niet kunt uitglijden.
 • Gebruikt u inlegzolen, neem dan schoenen met een uitneembare inlegzool, want twee zooltjes in één schoen hebben vaak een averechts effect.
 • Kies voor schoenen met weinig en goed afgewerkte naden. Voel met uw hand de binnenkant van de schoenen om te controleren of er naden of stiksels zitten.
 • Koopt u open schoenen of sandalen – onwaarschijnlijk voor deze tijd van het jaar - let er dan op dat de zool een opstaande rand heeft om te voorkomen dat steentjes of zand te gemakkelijk in de schoen terechtkomen.
 • Beperk de hakhoogte zoveel mogelijk om ongelijke drukverdeling in de voeten te voorkomen.
 • Pas nieuwe schoenen aan het eind van de middag want dan zijn uw voeten vaak iets dikker en dat voorkomt dat u te kleine schoenen koopt.

20161025 - Natuurconcept_01.jpg

Let ook op uw sokken

 • Koop sokken met geen of goed afgewerkte naden, zodat ze nergens irriteren.
 • Zorg dat de sokken goed passen. Niet te strak bij de boord om beknelling te voorkomen, ook niet te groot om schuiven te vermijden.
 • Kies voor natuurlijke of ademende materialen om transpiratie te voorkomen.

Wanneer is de maat goed? De tenen mogen niet tegen de zijkant van de schoen aangedrukt worden
Hoe weet u nu of de maat goed is? Als u staat moet er ongeveer een duimbreedte aan ruimte over zijn aan de voorkant van de schoen. In de breedte hebben uw voeten ook voldoende ruimte nodig. Het is belangrijk dat u uw tenen nog een beetje omhoog kunt bewegen als u staat en de tenen mogen niet tegen de zijkant van de schoen aangedrukt worden. Naarmate u ouder wordt, kunnen uw voeten iets doorzakken waardoor u opeens een maat groter heeft, dit is iets om rekening mee te houden.

20161025 - Aangename breedte_01.jpg

Wie de schoen past, trekt hem aan
Tot slot: schoenen moeten direct goed zitten. Zo niet, koop ze dan niet. Ga er niet vanuit dat schoenen door het uitlopen beter zullen gaan passen. Besluit u de schoenen te kopen? Loop ze dan voorzichtig in, ga bijvoorbeeld niet direct de hele dag winkelen op uw nieuwe schoenen.

Op www.comfortschoenen.nl leest u waaraan goede schoenen voldoen en welke schoenen het beste passen bij uiteenlopende voetklachten, waaronder diabetes.
Op www.intersko.nl vindt u een uitgebreid assortiment aan comfortabele schoenen.

facebook google pluscomforabel wandelen met diabetes3
Geniet van uw winterwandeling met comfortabele schoenen


Intersko Beeld-1


Intersko Beeld-2


Intersko Beeld-7


Intersko Beeld-9