logo bloedsuiker
    Juli 2016
Vaker coeliakie bij diabetes

Wist u dat ongeveer 1% van de algemene bevolking coeliakie heeft, maar dat deze auto-immuunziekte veel vaker voorkomt bij mensen met diabetes type 1? Hier ligt het percentage tussen de 5% en 12.3%. Meisjes die diabetes type 1 krijgen voor hun vierde levensjaar, hebben driemaal zoveel kans om ook coeliakie te ontwikkelen dan meisjes bij wie diabetes type 1 ontstaat na de leeftijd van negen jaar. Meestal ontstaat coeliakie binnen vijf jaar na de diagnose diabetes, maar het kan ook op latere leeftijd ontstaan. Mensen met coeliakie hebben ook een verhoogd risico op diabetes type 1, maar bij 50-90% van de mensen wordt eerst diabetes type 1 gediagnosticeerd en daarna coeliakie. Coeliakie dient behandeld te worden met een levenslang glutenvrij dieet, onder begeleiding van een ervaren diëtist.

Wat is coeliakie?
Iemand met coeliakie kan geen gluten verdragen. Dit zijn eiwitten die in tarwe, rogge en gerst zitten, maar ook in spelt en kamut. Voedsel dat gluten bevat, beschadigt bij mensen met coeliakie het slijmvlies van de dunne darm.

Vaker geen klachten
Het verraderlijke is dat coeliakie bij veel mensen met diabetes vaak niet de verwachte buikklachten geeft, het is zogenaamd asymptomatisch. Dit vergroot de kans dat de diagnose gemist wordt.

Hebikcoeliakie.nl
Recentelijk heeft de Nederlandse Coeliakie Vereniging de campagne hebikcoeliakie.nl gehouden. Daarmee wil de vereniging aandacht vragen voor deze auto-immuunziekte, omdat slechts één op de zes mensen met coeliakie gediagnosticeerd wordt. Let op: dit heeft betrekking op de algemene bevolking, niet op de mensen met diabetes. Kijk voor meer informatie op: www.hebikcoeliakie.nl

Dossier Diabetes en Coeliakie
Vanaf 12 juli staat er op de site van Mediq Direct Diabetes een uitgebreid dossier ‘Diabetes en Coeliakie’ met ervaringsverhalen van kinderen en volwassenen, uitleg van kinderarts Jet Stokvis en voedingstips van diëtist Korrie Vrolijk.

Wilt u de link naar het dossier ‘Diabetes en Coelikie’ ontvangen? Stuur dan een mail naar redactie@bloedsuiker.nl onder vermelding van ‘Diabetes en Coeliakie’. Dan sturen we u de link zodra het dossier online staat. Of kijk op www.mediqdirectdiabetes.nl

facebook google plusOntvang gratis het dossier ‘Diabetes en Coeliakie’

Binnenkort verschijnt op de site van Mediq Direct Diabetes een informatiedossier over ‘Diabetes en Coeliakie’. Wilt u de link naar dit dossier ontvangen, stuur dan een mailtje naar: redactie@bloedsuiker.nl en wij sturen u een link zodra de informatie online staat.