logo bloedsuiker
    Juni - 01 - 2016
Ik slaap nu weer goed

Ik, Francien (60), heb sinds twintig jaar diabetes type 2. Vroeger sliep ik altijd goed, maar door de jaren heen kreeg ik steeds vaker gebroken nachten. Of ik kon niet inslapen of ik werd om 04:00 uur ’s ochtends al wakker. In het begin dacht ik dat het door de overgang kwam, maar het duurde maar voort. Op een gegeven moment ben ik gaan kijken of ik een patroon kon ontdekken in mijn slechte nachten. Als ik niet kon inslapen ging ik heel goed voelen wat er in mijn lijf aan de gang was. Ik voelde bijvoorbeeld wiebelende voeten of lichte onrust in mijn lijf. Het was alsof ik een teveel aan energie niet kwijt kon. Maar waar kwam die energie vandaan? Lag het misschien aan mijn eetgedrag? Ik kwam tot de volgende conclusie.

Teveel koolhydraten
De nachten dat ik slecht sliep, kwamen vaak na een dag waarop ik meer energie – lees koolhydraten – had gegeten dan normaal. Een pannenkoek, wat extra stokbrood, net iets meer snoep dan goed voor me was. Of had ik dat ijsje beter niet kunnen nemen? Ik kon die link leggen, door actief op zoek te gaan naar een oorzaak voor mijn slechte nachtrust. Het leek alsof er teveel energie in mijn lijf zat, dat zich uitte door wiebelende benen of onrust in mijn lichaam. Ik ging dan ’s nachts even mijn bed uit en nam een pilletje glimepiride. Ik weet het, het mag niet, maar mijn slaap was ook van belang.

Probleem opgelost
Na die ontdekking ben ik op mijn eten gaan letten en extra koolhydraten gaan vermijden. Ook eet ik niets meer na 20.00 uur ’s avonds. Dit lukte doorgaans goed en ik sliep weer prima. Probleem opgelost.
 
Van nature zoetkauw
Toch, en dat moet ik even kwijt, is mij met mijn diabetes altijd gezegd: ‘je mag heus wel wat snoepen en soms een gebakje’. Maar ik ben van nature een zoetekauw en ja, op kantoor is er altijd wel iemand jarig of staat er wel ergens een pot snoep. Voor je het weet ga je toch te vaak de fout in. De rem is er dan af. Mijn persoonlijke koolhydraatinstinkers zijn: pannenkoeken (stroop vooral), rozijnen, druiven en ijs.

Strenger voor me zelf
Sinds een maand of drie ben ik strenger voor me zelf. Ik heb ik het snoepen helemaal afgezworen en eet vaak koolhydraatarm. Het resultaat? Ik slaap nu de hele nacht door en ben intussen zes kilo afgevallen.

Francien, 60 jaar

facebook google plusHeeft u ook een ervaring die u wilt delen? Mail uw verhaal naar redactie@bloedsuiker.nl