logo bloedsuiker
    Juni - 01 - 2016
‘Etenstijd’ maakt gezond eten leuk!

Elke ouder wil graag dat zijn of haar kind gezond eet. Een lastige opgave in een maatschappij waarin ongezonde voeding volop aanwezig is en op allerlei ludieke manieren wordt aangeprezen. En we weten allemaal: kinderen zijn korte termijndenkers, ze kiezen liever nu voor een patatje of een zak snoep, in plaats van stil te staan bij de lange termijnconsequenties van ongezonde voeding. Tijd voor verandering vonden de artsen Bas Houweling en Nanno Kleefstra en diëtist Kirsten Berk. In het dagelijks leven zijn zij vaak bezig met het behandelen van mensen die ziek zijn geworden van ongezonde voeding. Tegelijkertijd zien ze als ouders van jonge kinderen dat er op scholen maar weinig aandacht is voor een gezonde leefstijl. Ook was er geen boek voorhanden dat aansluit bij de belevingswereld van kinderen. Samen met een groep kinderen, leerkrachten, topkok Pierre Wind en voedingswetenschapper Martijn Katan maakten ze het boek  ‘Etenstijd’, met een knipoog naar ‘Etenstrijd’. Een boek over voeding voor kinderen vanaf tien jaar.

Interactief
‘Kinderen vinden het interessant om te weten waarom je niet de hele dag friet moet eten’ ‘Kinderen zijn heel nieuwsgierig en ontvankelijk voor nieuwe informatie’, zegt diëtist Berk, ‘maar het is belangrijk de informatie aantrekkelijk aan te bieden. Dat is waar wij op inspringen: op een interactieve, rijk geïllustreerde manier krijgen kinderen informatie over gezonde voeding en leefstijl.’ Huisarts Bas Houweling vult aan: ‘We zeggen niet wat wel en wat niet mag. Wij leggen juist uit dat het om het totale voedingspatroon gaat. Als je een keer friet met een ijsje eet, probeer dan op een ander moment die dag, of de dag erna wat minder suiker en verzadigd vet te eten. Ook de hele dag alleen maar 'gezond' eten, zoals fruit, is niet gezond. Kinderen vinden het interessant om te weten waarom je niet de hele dag friet moet eten ....’

Wat maakt dit boek bijzonder?

 • Het maakt kinderen bewust en geeft ze een keuzemogelijkheid
  Elk kind wil graag gezond zijn. Het boek ‘Etenstijd’ maakt de link tussen gezondheid en voeding helder en inzichtelijk. Deze kennis geeft kinderen de mogelijkheid zelf te kiezen voor gezonde producten.
 • Sluit aan bij de belevingswereld van het kind
  Etenstijd is geschreven vanuit het oogpunt van kinderen met voorbeelden uit hun dagelijks leven. Wat kun je doen als je helemaal niets lust; waarom moet je nu je nog jong bent zorgen dat je weinig vetcellen opbouwt en hoe komt het dat er ook  kinderen ziek worden van ‘te gezond’ eten?
 • Een verademing voor kinderen met diabetes
  Alhoewel het boek niet speciaal is geschreven voor kinderen met diabetes, is het juist voor hun een verademing omdat het luchtig is en de focus niet alleen op koolhydraten ligt.
 • Niets moet, alles mag
  De toon van het boek is niet belerend. In plaats van te vertellen wat de kinderen wel en niet moeten doen, staat het vol grappige illustraties waarin kinderen zichzelf herkennen. Toch krijgen ze al lezend, bladerend en kijkend, inzicht in wat wel en niet gezond is en waarom het belangrijk is om gezond te eten.
 • Het boek is onderdeel van een multimediamix
  Op de website www.basennanno.nl kunnen kinderen alles lezen over het boek, op het youtube kanaal onder dezelfde naam kunnen ze hun eigen kookvideo’s uploaden of filmpjes bekijken van andere kinderen. En met de Facebookpagina ‘Dr. Bas & Dr. Nanno & Diëtist Kirsten’ blijven ze dagelijks op de hoogte van allerlei nieuwtjes rondom eten.
 • Wordt breed ingezet en is op wetenschap gebaseerd
  Naast het boek gaan de initiatiefnemers scholen bezoeken om kinderen te motiveren gezonder te gaan leven. Alle informatie in het boek Etenstijd is op wetenschap gebaseerd en sluit aan bij de recente richtlijnen van het Voedingscentrum. Prettig, want er wordt tegenwoordig heel veel over voeding gepubliceerd, maar vaak is niet helder wat de bron van de informatie is. Dit boek kun je met een gerust hart aan kinderen laten lezen.
 • De opbrengsten gaan naar wetenschappelijk onderzoek
  De opbrengsten van Etenstijd gaan naar onafhankelijk onderzoek naar een gezonde voeding en leefstijl bij kinderen (www.langerhansonderzoek.nl). Langerhans Onderzoek is een non-profit organisatie, volledig onafhankelijk van belanghebbende partijen zoals voedselproducenten, winkelketens, geneesmiddelenfabrikanten, zorgverzekeraars etc.

Het boek Etenstijd is voor kinderen vanaf tien jaar en ouder.
Lees meer over het boek op www.basennanno.nl. HIer kun je het boek ook bestellen voor € 19,99 (exclusief verzendkosten).

20160602 - Etenstijd,-ook-voor-kinderen-met-diabet...

facebook google plusEtenstijd, voedingsboek voor kinderen
Te bestellen via: www.basennanno.nl of in de reguliere (online) boekhandel


Etenstijd, ook voor kinderen met diabetes