logo bloedsuiker
    Juni - 01 - 2016
Zo verminder je stress

Bij de behandeling van diabetes ligt de focus vaak op voeding en beweging. Maar ook stress kan veel invloed hebben op de bloedsuikers.  Op dit moment staat stressreductie volop in de belangstelling. Er verschijnen talrijke boeken over dit onderwerp. Wat zijn terugkomende conclusies? Stop multitasken en train je aandacht. Hoe doe je dat?

Sociale media en stress
In België zit tien procent van de beroepsbevolking thuis met een burn-outHet aantal mensen met stressklachten neemt toe. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat tegen 2020 depressie de meest voorkomende ziekte in de westerse landen wordt, nog boven hartfalen. In België zit tien procent van de beroepsbevolking thuis met een burn-out en nog eens vijf procent schurkt er tegenaan. Waar komt deze stijging vandaan? Elke Geraerts, doctor in de psychologie en schrijver van het boek ‘Mentale veerkracht’ wijt veel aan de 24-uurseconomie. Er is geen scheiding meer tussen werk en privé, en mensen zijn 24/7 altijd en overal bereikbaar via de app, mail en telefoon. De niet aflatende stroom aan berichten op sociale media vreten ook energie. Daarbij komt dat veel mensen tegenwoordig meer onzekerheid en onduidelijkheid hebben over de toekomst, zowel op het werk als privé.  Onzekere mensen zijn geneigd tot overcompenseren en over presteren en dan liggen stress, burn-out en depressies op de loer.

Stress en diabetes
Een Quick-fix naar een stressloos leven is er niet. Om stress blijvend te verminderen is wilskracht en doorzettingsvermogen nodig en laten dit nu net de eigenschappen zijn die minder sterk worden als u langdurig onder stress staat. Voor mensen met diabetes geldt daarnaast dat stress een vaak onvoorspelbare invloed heeft op de glucosewaarden. Om opnieuw grip op uw leven en diabetes te krijgen, is het daarom belangrijk rustmomenten in te bouwen, zodat de boog niet continu gespannen staat.

Stop multitasken
Nadat je bent afgeleid door een mailtje,  duurt het gemiddeld 25 minuten voordat je de aandacht weer volledig terug hebtVaak wordt gedacht dat mensen, vooral vrouwen, kunnen multitasken. Het wordt ook gezien als een positieve eigenschap: multitaskers krijgen veel gedaan in een korte tijd. Volgens Geraets is het echter wetenschappelijk al lang bewezen dat mensen niet twee dingen tegelijk kunnen doen. Doen we dat toch dan lijden beide activiteiten daaronder. Onderzoek toont aan dat wanneer je met een taak bezig bent, zoals het lezen van een rapport, maar wordt afgeleid door een e-mail, het gemiddeld 25 minuten duurt alvorens je volledige aandacht weer is gericht op het lezen van het rapport. Multitaskers zijn bovendien tot veertig procent minder productief en ook beduidend minder creatief. Volgens Geraerts vreet multitasken aan onze mentale veerkracht, met andere woorden aan onze mogelijkheid om met stress om te gaan.

Begin met singletasken
Kies vaste momenten op een dag om je sociale media te checken en zet de rest van de dag de signaalfuncties uit Eén manier om stress in je dagelijkse leven te verminderen is: start met singletasken. Neem je heel bewust voor geen activiteiten meer te combineren: dus niet eten en televisie kijken, koken en de kinderen begeleiden met huiswerk, en het allerbelangrijkste ga bewust om met de continue stroom aan e-mail en berichten op sociale media. Kies vaste momenten op een dag om je sociale media te checken en zet de rest van de dag de signaalfuncties uit. Sluit de mappen op je computer en reageer niet meer op iedere berichtje op piepje van je mobiel. Geen makkelijke taak volgens Geraerts, want veel mensen zijn verslaafd aan deze vorm van multitasken. Het activeert het beloningssysteem in ons brein waardoor het gelukshormoon dopamine vrijkomt.
Singletasken vraagt dus om zelfcontrole en wilskracht.

Meer succes
Volgens Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hoogleraar Klinische Neuropsychologie, verwaarlozen we onze hersenen. In een interview in De Standaard zegt ze: ‘Het is de hoogste tijd dat we meer aandacht gaan besteden aan de prefrontale hersenschors.  Als je die ontwikkelt, kun je jezelf beter sturen en zul je dus ook meer succes hebben in het leven. Dan bedoel ik succes in de brede zin van het woord, niet alleen in je professionele leven. Het gaat ook over gezond zijn, je kinderen goed opvoeden, met stress kunnen omgaan, flexibel zijn – allemaal dingen die bijdragen aan een betere balans in je leven.’

Train je aandacht
Je krijgt weer grip op je tijdsindeling, het maken van keuzesDe prefrontale hersenschors kun je onder meer trainen door aandachtsoefeningen. Als je je laat leiden door prikkels van buitenaf, ben je niet meer de baas over je eigen aandacht. En net als bij continu voortdurende stress, verlies je dan je zelfsturende vermogen. Het trainen van je aandacht, helpt bij het terugkrijgen van deze eigenschap. Je krijgt weer grip op je tijdsindeling, het maken van keuzes en de dingen die jij echt belangrijk vindt. Starten met singletasken is al een vorm van aandachttraining. Daarnaast kun je je aandacht gericht trainen.

Doe dagelijks een aandachtsoefening
Neem elke dag tien minuten de tijd om je aandacht te trainen. Ga rechtop zitten. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Probeer vervolgens iedere uitademing te tellen van één tot tien. Ben je bij tien, dan begin je weer van voren af aan. Ben je even afgeleid, geen probleem, begin gewoon opnieuw. Een simpele oefening die rust geeft en je traint je aandacht op één ding te focussen.

Bronnen:
‘Mentaal Kapitaal’ van Elke Geraerts
‘Ik(2), de beste versie van jezelf’ van Margriet Sitskoorn
De Standaard, 26-05, ‘Word architect van je hersenen’

facebook google plusAandacht vermindert stress
Twee tips om stress te verminderen
Stop multitasken
Train je aandacht