logo bloedsuiker
    April 2016
Waterkoelers op school effectief tegen overgewicht

Helpt het plaatsen van waterkoelers op lagere en middelbare scholen bij het verminderen van de consumptie van calorierijke drankjes en het bestrijden van overgewicht en een te hoge BMI? Dit werd onderzocht in de staat New York, Amerika. In het totaal werden de gegevens van één miljoen schoolgaande kinderen geanalyseerd.

Wat bleek?
Op de locaties waar de kinderen makkelijk toegang hadden tot fris, gekoeld water nam zowel het BMI als overgewicht af. Er werd ook gekeken of dit invloed had op de consumptie van vaak calorierijke melkdrankjes. Het bleek dat het gebruik hiervan afnam.

Conclusie
Het plaatsen van waterkoelers kan op een eenvoudige manier helpen om het mechanisme om calorierijke drankjes te nuttigen te doorbreken. Er moet nader onderzoek gedaan worden naar het lange termijn effect ervan. Ook is het zinvol om naar andere mechanisme te kijken die overgewicht en een te hoog BMI bij kinderen en jongeren in de hand werken.

Bron: Jama Pediatric, maart 2016, Effect of a School-Based Water Intervention on Child Body Mass Index and Obesity

facebook google plusdiabetesonderzoek
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.