logo bloedsuiker
    April 2016
Pomp of pen?
Wat is nu precies het verschil?

Mensen met diabetes die insuline gebruiken kunnen kiezen tussen twee toedieningsvormen: de insulinepomp of de insulinepen. Een moeilijke afweging, waarvan de uitkomst per persoon kan verschillen. We zetten de belangrijkste verschillen voor u op een rij.

Eén van de meest zwaarwegende argumenten die een rol speelt bij het kiezen tussen pomp en pen is het draagcomfort. De insulinepomp draagt u 24/7 met u mee en zit aan uw lichaam verbonden met een slangetje (infuussetje). Voor de één is dit een voordeel, u heeft de insuline immers altijd bij u, want de pomp kunt u niet vergeten. Andere mensen vinden dit juist een nadeel: ‘omdat ik de pomp 24/7 met me meedraag, ben ik constant met mijn diabetes bezig en dat wil ik niet’. Een insulinepen gebruikt u  alleen op de momenten dat u insuline nodig hebt. Dit is afhankelijk van uw insulineregime twee tot vier keer per dag.

Basale insuline
Met een insulinepomp gebruikt u alleen kortwerkende insuline Een tweede belangrijk verschil is dat u met een insulinepomp alleen kortwerkende insuline gebruikt en met een insulinepen een combinatie van kort- en langwerkende insuline. Ook een mixinsuline, waarin zowel kort- en langwerkende insuline zit, is mogelijk. Hoe zit dat nu precies? Uw lichaam heeft 24/7 een klein beetje insuline nodig. Dit wordt de basale insulinebehoefte genoemd. Om aan deze basale behoefte te voldoen, spuiten mensen met een insulinepen langwerkende insuline. Deze geeft de insuline over een langere tijd af. Bij de maaltijden spuit u dan kortwerkende insuline, om de glucosepiek na de maaltijd op te vangen.

Maaltijdinsuline
Mensen die een insulinepomp hebben, gebruiken alleen kortwerkende insuline. Omdat de insulinepomp zo kan worden afgesteld dat deze 24/7 een klein beetje insuline afgeeft, voorziet deze in de basale insulinebehoefte. Langwerkende insuline is daarbij  niet nodig. Bij de maaltijden kunt u een extra dosis insuline – ook wel een bolus genoemd – geven, om de koolhydraten van de maaltijd op te vangen.

Ontregeling
Een insulinepomp vraagt altijd om alertheid Het wel of niet gebruiken van langwerkende insuline, heeft ook weer voor- en nadelen. Een voordeel is dat u, nadat u de langwerkende insuline heeft toegediend, zeker weet dat uw lichaam de komende uren voldoende basale insuline krijgt. Bij een insulinepomp kan het gebeuren dat de insulinetoevoer stopt, bijvoorbeeld omdat het infuussetje niet goed zit of geblokkeerd raakt. In dat geval kan er in een korte tijd een insulinetekort ontstaan, omdat uw lichaam geen langwerkende insuline krijgt. Dit kan voor een ontregeling van uw diabetes zorgen, met alle gevolgen van dien. Daarom vraagt een insulinepomp altijd om alertheid.

Nauwkeuriger
Deze precisie is met een insulinepen niet mogelijk Daar staat tegenover dat u de basale insulinetoevoer met een pomp nauwkeuriger kunt reguleren. Deze basale behoefte kan gedurende de dag namelijk veranderen. Ook situaties als stress of veel bewegen zijn hierop van invloed. Met een insulinepomp kunt u dit aanpassen en programmeren. U kunt de basaalstand hoger of lager zetten, of zelfs helemaal uit. Deze precisie is met een insulinepen niet mogelijk.

Kleine dosis
Ook kunt u rondom de maaltijden en eetmomenten uw glucosewaarden met een pomp nauwkeuriger reguleren. Het is al mogelijk om een bolus te geven vanaf 0,05 EH. Dit is handig bijvoorbeeld voor een koekje tussendoor. Met de insulinepen kunt u meestal doseren vanaf 0,5 EH, maar dit doen maar weinig mensen voor een tussendoortje omdat daar opnieuw voor gespoten moet worden.

Het eeuwige tussendoortje
Zoals gezegd werkt de langwerkende insuline continu. Sommige spuiten eenmaal daags langwerkende insuline, anderen tweemaal daags. Omdat deze insuline de hele dag doorwerkt, moet u vaak tussendoor iets eten om te voorkomen dat u een hypo (een te lage bloedsuiker) krijgt. Met een insulinepomp kunt u de basale insuline reguleren, wat kan betekenen dat u uw tussendoortje achterwege kan laten. Dit kan een voordeel zijn voor mensen met overgewicht. Met een insulinepomp heeft u dus meer vrijheid om zelf te bepalen wanneer u eet.

Natuur nabootsen
Het is voor iedereen anders of dit haalbaar en wenselijk is Met een insulinepomp kunt u de natuurlijke afgifte van insuline makkelijker nabootsen. Dit kan resulteren in een betere instelling, maar dit werkt alleen als u de mogelijkheden die pomptherapie biedt benut. Daarvoor is het nodig dat u intensief met uw diabetes bezig bent, frequent aan zelfcontrole doet en koolhydraten kunt tellen. Het is voor iedereen anders of dit haalbaar en wenselijk is. Het kan ook zijn dat het bepaalde periodes in uw leven wel werkt, maar andere periodes niet, omdat u dan minder intensief met uw diabetes bezig kunt of wilt zijn.  U kunt al deze voors- en tegens met uw diabetesbehandelaar bespreken.

Door Irene Seignette

 

facebook google plusBeeldAnimas2013-404-01
Een insulinepomp draagt u 24/7 bij u. Voor de één is dit een voordeel, voor de ander een nadeel