logo bloedsuiker
    Februari 2016
“Mijn HbA1c is flink gedaald”

Daan is vorig jaar voor de zomer overgestapt op de Animas® Vibe™ insulinepomp in combinatie met de Dexcom glucosesensor. Nu hij 24/7 zicht heeft op zijn glucosewaarden, lukt het hem beter zijn suikers onder controle te houden, met als gevolg dat zijn HbA1c zakte van 53 mmol/mol naar 46 mmol/mol. Hij vertelt Bloedsuiker zijn ervaringen.

Daan Stapel (15) opent zelf de deur als we op een zondagmiddag bij hem langs gaan. Hij zit midden in de proefwerkweek van 4 havo, maar heeft een uurtje voor ons vrijgemaakt. Samen met zijn ouders en zus woont hij sinds een half jaar in een prachtige loft in het centrum van Arnhem. Hij heeft dus niet alleen een nieuwe therapie voor zijn diabetes, maar is afgelopen jaar ook begonnen op een nieuwe school. Hoe bevalt hem dit? “Goed, hoor. Prima. Ik maak makkelijk vrienden en kan me ook goed aanpassen.”

Hoe lang heb je eigenlijk al diabetes?
“Ik heb diabetes sinds mijn elfde. Vlak na de diagnose bleek ik allergisch te zijn voor langwerkende insuline. Ik moest dus direct op de pomp.”
“Dit was best spannend”, vult zijn moeder Claudia aan. “In het begin waren ze bang dat hij op alle soorten insuline allergisch zou reageren. Gelukkig was dit niet het geval.”

Vorig jaar mocht Daan kiezen voor een nieuwe insulinepomp. Dat mogen alle pompgebruikers om de vier à vijf jaar. Waarop hebben jullie de keuze gebaseerd?
Daan: “Wij vonden het belangrijk dat de insulinepomp nauwkeurig en betrouwbaar is en nauw kan samenwerken met een glucosesensor. Toen kwamen we uit bij de Animaspomp en de glucosesensor van Dexcom. Deze sensor laat iedere drie minuten op de display van de pomp zien wat mijn glucosewaarde is. Bovendien kan ik aan een pijltje zien of mijn suiker op dat moment aan het dalen of stijgen is. Op basis daarvan bereken ik of en hoeveel insuline ik moet toedienen.”
“Daan voelt hoge glucosewaarden niet aan”, gaat Claudia door. “Hij kan rustig een tijd op de 20 zitten, zonder dat hij dit merkt. Hij gaat heel serieus met zijn diabetes om, telt zijn koolhydraten en test regelmatig, maar het lukte hem niet om de hoge pieken weg te krijgen. Na veel overleg met het KDCN (Kinder Diabetes Centrum Nijmegen) mocht hij een sensor proberen. Hiervoor kom je alleen in aanmerking als je al op alle mogelijke manieren hebt geprobeerd een goede instelling te bereiken.”

Je hebt de sensor nu ruim een half jaar en hierdoor is je HbA1c flink gedaald. Heb je daar veel voor moeten doen?
“Vooral mijn pomp in de gaten houden en reageren als ik zie dat ik te hoog of te laat zit.” Daan haalt zijn pomp uit zijn broek en ziet dat hij op 15 mmol/l zit. “Dat komt van de appelflap die ik net heb gegeten. Ik moet dus even iets bijbolussen.”

Besteed je nu minder tijd aan je diabetes, nu je een sensor hebt?
“Nee, ik ben de hele dag door bezig met mijn diabetes. Ik hoorde laatst dat de gemiddelde diabeet 88 keer per dag aan zijn diabetes denkt. Nou dat gaat voor mij ook wel op en dit is niet minder geworden door de sensor. Wel heb ik nu minder stress en maak ik me niet meer ongerust, omdat het nu wel lukt om mijn glucosewaarden binnen de streefwaarden te houden. Daarvoor lukte dat nooit.”

Waarover maakte je je ongerust?
“Als je je diabetes niet goed reguleert, kun je later last krijgen van je zenuwen, ogen, voeten en bloedvaten en dat wil ik niet. Afgelopen zomer ben ik als ambassadeur van JDRF (een internationale organisatie die geld bijeenbrengt voor de genezing en behandeling van diabetes type 1, red.) naar een bijeenkomst geweest in Washington in Amerika. Daar werden alle laatste ontwikkelingen toegelicht, zoals slimme insuline, een nieuwe insuline die alleen werkt als je glucosewaarde hoog is. Ook komt de kunstmatige alvleesklier steeds dichterbij. Waarschijnlijk kun je in de toekomst diabetes type 1 veel beter behandelen en als ik daar profijt van wil hebben, moet ik nu zorgen dat ik zo goed mogelijk ben ingesteld.”

Ben je met de glucosesensor nu helemaal van het prikken van je glucosewaarde af?
“Nee, twee keer per dag doe ik een vingerprik. Met de waarde die ik daarmee meet, kan ik de sensor kalibreren, een soort van ijken. Als ik dat niet doe, is de sensor niet betrouwbaar.”

Claudia, wat betekent het voor jou als moeder dat Daan nu een sensor heeft?
“Met de sensor is Daan beter ingesteld. En als ouder wil je het beste voor je kind. Het is niet per se gemakkelijker, maar omdat we nu veel meer controle hebben, kan ik het makkelijker loslaten. Ik vraag niet meer constant hoe hij zit, of hij al gecontroleerd of gebolust heeft. Dat heeft een positief effect op ons contact.”

Tegenwoordig is het mogelijk dat je als ouder de glucosewaarden van je kind volgt op je mobiele telefoon. Maken jullie daarvan gebruik?
“Nee, wij maken daarvan geen gebruik”, antwoordt Claudia. “Ik kan me voorstellen dat dit heel handig is voor ouders van kleine kinderen. Maar Daan is oud genoeg om het zelf te doen en daar vertrouwen we helemaal op.”

facebook google plusdaan gebruikt animas vibe samen met de dexcom
Daan gebruikt de Animas® Vibe™ insulinepomp in combinatie met de Dexcom glucosesensor


daan legt uit hoe animas vibe werkt in combinatie met glucosesensor
Daan: “Ik heb nu minder stress en maak ik me niet meer ongerust, omdat het nu wel lukt om mijn glucosewaarden binnen de streefwaarden te houden. Daarvoor lukte dat nooit”


daan en claudia
Moeder Claudia: “Een sensor is niet per se gemakkelijker, maar omdat we nu veel meer controle hebben, kan ik het makkelijker loslaten. Ik vraag niet meer constant hoe hij zit, of hij al gecontroleerd of gebolust heeft”