logo bloedsuiker
    Maart 2016
Vaker B12-tekort door metformine

Veel mensen met diabetes type 2 gebruiken metformine. Het is een effectief middel maar het is bekend dat de behandeling met dit medicijn soms kan leiden tot een vitamine B12-tekort. Geldt dit ook bij langdurig gebruik? Dit werd onderzocht in een Amerikaanse studie.

Wat bleek?
Vitamine B12-tekort kan bloedarmoede (anemie) en schade aan de kleine zenuwen (perifere neuropathie) tot gevolg hebben. Deze studie toonde aan dat mensen die langdurig metformine gebruiken wat vaker een vitamine B12-tekort, bloedarmoede en neuropathie hadden.

Conclusie
Omdat langdurig gebruik van metformine kan leiden tot een vitamine B12-tekort, kan het zinvol zijn regelmatig de B12-spiegel in het bloed te testen bij mensen die dit middel gebruiken.

Meer lezen?

Vitamine B12-tekort ondanks gezonde en gevarieerde voeding

Kan ik vitamine B12-tekort hebben als gevolg van mijn diabetes?

bron: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JECM) | februari 2016 | Long-term Metformin Use and Vitamin B12 Deficiency in

http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2015-3754

facebook google plusdiabetesonderzoek
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks n of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften.