logo bloedsuiker
    Maart 2016
Onmisbaar boek voor mensen met diabetes

Levert die dure, speciale margarine mij een gezondheidsvoordeel op? Heb ik baat bij visoliecapsules? Is thee echt goed bij diabetes en voor welke producten kan ik kiezen als ik koolhydraatarm wil eten? In het boek ‘Diabetes & dagelijkse kost’ leest u de antwoorden op deze en nog veel meer vragen.

Geen kookboek!
Als u verwacht dat Diabetes & dagelijkse kost een kookboek is, dan komt u bedrogen uit. Het boek gaat wel over eten, maar er staan bijna geen recepten in. Diabetes & dagelijkse kost bevat heel veel informatie over voeding en de invloed daarvan op diabetes (suikerziekte). Diabetes & dagelijkse kost dus, maar omdat dit zo’n mondvol is, hebben we het hier over D&DK.

Eigen baas over uw eten
U leert hoeveel koolhydraten er op uw bord liggen Houdt u niet van ‘deskundigen’ die bepaalde voedingsmiddelen de hemel in prijzen of juist verbieden? Mooi, D&DK ook niet! D&DK laat zien welke producten de voorkeur hebben, welke een middenweg betekenen en wat uitzonderingsproducten zijn. Zodat u zelf een goede balans kunt vinden. U leert welke producten u het best kunt kiezen in de winkel, hoe u uw eten klaar kunt maken en hoe u te weten komt hoeveel gram koolhydraten er op uw bord ligt. U kunt dan zelf beoordelen of een recept dat u in het blad van de supermarkt ziet of dat u van de buurvrouw krijgt, geschikt is voor u en hoe u het eventueel kunt aanpassen. U ziet wat u het best kunt eten in bijzondere situaties. Als u een hypo of een hyper hebt bijvoorbeeld, of als u alcohol drinkt of op vakantie gaat. D&DK helpt u eigen baas te worden over uw eten.

20160321 - Diabetes en Dagelijkse Kost_3.jpg

Zelf kiezen
Veel diabetesverpleegkundigen gebruiken D&DK als naslagwerk D&DK legt dus het waarom uit, zodat u zelf uw persoonlijke keuzes kunt maken. Met D&DK kunt u zich ook goed voorbereiden als u een gesprek met een diëtist of andere diabetesprofessional over uw voeding hebt. U komt dan goed beslagen ten ijs en haalt het optimale uit het consult. Het is ook heel handig om thuis alles nog eens rustig na te lezen na een gesprek met een diabetesprofessional. En over professionals gesproken: heel veel diabetesverpleegkundigen, praktijkondersteuners en artsen gebruiken D&DK als naslagwerk om de vragen over voeding die zij krijgen, te kunnen beantwoorden. Want voeding bij diabetes is een vak apart. En dat kunt u ook leren.

Iedereen met diabetes een laagkoolhydraatdieet?
Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden. Zo is een mediterrane voeding een geschikt voedingspatroon bij diabetes type 2. Ook een laagkoolhydraatdieet (koolhydraatarmdieet) kan positief uitpakken. D&DK legt uit wat de verschillende voedingspatronen inhouden, en wat ze betekenen voor de dagelijkse praktijk. U speelt de hoofdrol bij het maken van de keuze. Natuurlijk kan een diëtist u helpen om de juiste keuze te maken. Als u goed voorbereid bent, komen jullie daar samen beter uit. In D&DK staan ook ervaringsverhalen van mensen met diabetes, met de reactie van een diëtist.

Kwaliteit en kwantiteit van koolhydraten
Water en thee zijn een betere keuze dan frisdrank, beter een vrucht dan vruchtensap Koolhydraatrijke producten die veel vezels bevatten en geen snelle pieken in de bloedglucose veroorzaken, hebben de voorkeur. Liever volkorenbrood dan witbrood, water en thee zijn een betere keuze dan frisdrank, beter een vrucht dan vruchtensap. Naast de kwaliteit van de koolhydraten is het ook belangrijk om op de hoeveelheid koolhydraten te letten. Als u met koolhydraten kunt rekenen, kunt u per maaltijdmoment van dag tot dag ook ongeveer dezelfde hoeveelheid koolhydraten gebruiken. Hierdoor schommelt de bloedglucose minder. Bent u geen rekenwonder? Geen probleem. Natuurlijk geeft D&DK hier ook veel voorbeelden, zodat u spelenderwijs het ‘rekenen’ onder de knie krijgt.

20160321 - Diabetes en Dagelijkse Kost_4.jpg

Let op vet
Jarenlang werd met het vingertje naar vet gewezen: let op vet. Niet alle vetten zijn echter ‘boosdoeners’. Dat visvet (omega-3 vetzuren) gunstige eigenschappen heeft, weet u waarschijnlijk wel. Maar ook noten en olijfolie hebben een positief effect, en voor volle zuivel hoeven we ook niet zo bang te zijn. D&DK laat zien wat dit voor u betekent.

Supplementen en wondermiddelen
Doet u uzelf tekort als u geen voedingssupplementen neemt? De advertenties voor capsules met kaneel of visolie, tabletten met chroom, yoghurt met probiotica en margarines met stanolen klinken veelbelovend. De producten worden soms bijna als wondermiddelen bij diabetes aangeprezen. Doet u uzelf en uw gezondheid tekort als u capsule A, tabletje B en voedingsmiddel C niet neemt? D&DK beschrijft wanneer u de extraatjes beter in de winkel of op internet kunt laten staan, en in welke situatie gebruik wel zinvol is.

Waarom al die veranderingen?
D&DK baseert zich op de nieuwste wetenschappelijke inzichten Lastig he, al die veranderingen? Helemaal mee eens! Er wordt dagelijks onderzoek gedaan, en dat zorgt soms voor verrassende uitkomsten. D&DK baseert zich op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Dat doet het al vanaf de eerste druk, nu bijna tien jaar geleden. Bij iedere nieuwe druk zijn de nieuwste inzichten van dat moment verwerkt. Iedere druk is dus anders, want wat gezondheid betreft mogen we natuurlijk niet achterlopen. Inmiddels zijn er 25.000 gebruikers van het boek, en van de nieuwe geheel herziene vierde druk hebben ook alweer veel exemplaren hun weg naar mensen met diabetes en andere geïnteresseerden gevonden.

Dit vinden gebruikers van D&DK:
Over Diabetes & dagelijkse kost zijn al veel positieve recensies geschreven. Het belangrijkste is natuurlijk wat mensen met diabetes er van vinden. Enkele reacties:

• ‘Duidelijk en overzichtelijk. Beantwoordt aan veel vragen en een heel goed naslagwerk. Iedere diabeet zou dit boek moeten hebben.’

• ‘Heb sinds kort diabetes en zoek al tijden naar een boek waar het op een eenvoudige wijze uitgelegd wordt wat het is en hoe je er op een gezonde wijze mee om moet gaan. Dit boek doet dat eindelijk. Makkelijk te lezen en geen strenge regels. Heel motiverend om te lezen.’

• ‘Voor iedereen met diabetes erg handig! Ik vind het een prettig boek, alle info staat op een rij! Dit is overzichtelijk en als je iemand wilt uitleggen wat diabetes is (bijvoorbeeld familie) kan dit boek je helpen.’

• ‘Het boek ziet er prachtig uit en leest heel prettig. Ik heb het inmiddels diverse malen kado gedaan aan familieleden en vrienden die ook diabetes hebben. Ze zijn me er nog steeds dankbaar voor!’

Klantwaarderingen maart 2016 op Voedingscentrum.nl (31)*****

D&DK is geschreven door Corien Maljaars, diëtist en redacteur van de Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). Zij zit bovenop de meest actuele informatie en inzichten. D&DK is nuchter, niet gesponsord maar wel gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Bestel het boek hier: Corien Maljaars € 22,95 (inclusief verzendkosten). Ook verkrijgbaar bij andere (online) boekhandels.
 
www.corienmaljaars.nl

facebook google plusD&DK is geschreven door Corien Maljaars, diėtist en redacteur van de Voedingsrichtlijn Diabetes 2015 van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). Zij zit bovenop de meest actuele informatie en inzichten. D&DK is nuchter, niet gesponsord maar wel gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten.
Bestel het boek hier: Corien Maljaars| € 22,95 (inclusief verzendkosten). Ook verkrijgbaar bij andere (online) boekhandels.


Diabetes & dagelijks