logo bloedsuiker
    December 2015 -1
De luxe van een Nederlandse diabeet

Van 23 november tot en met 5 december ben ik naar Vancouver, Canada geweest voor het Young Leaders Diabetes trainingsprogramma van de IDF (International Diabetes Federation). Voor dit programma kwamen 145 jongeren vanuit meer dan 100 verschillende landen over de gehele wereld bijeen om verschillende workshops en trainingen te volgen. 145 jongeren met diabetes zetten zich vervolgens in voor één gezamenlijk doel: diabetes een gezicht geven en het leven met diabetes wereldwijd verbeteren.

201510Vancouver.jpg(Vancouver)

Na een vlucht van ongeveer tien uur kom ik in Vancouver aan. Eenmaal in het hotel ga ik naar mijn kamer. Deze deel ik met een ander meisje: Peidra uit Jamaica. Ik ontmoet haar in de avond en direct word ik geconfronteerd met de luxe die ik als Nederlandse diabeet heb. Peidra maakt zich zorgen om haar insuline. Ze wil deze in een koelkast bewaren zodat het goed blijft. Op onze kamer is geen koelkast aanwezig. Ik maak me daar geen zorgen om, omdat ik thuis nog meer dan voldoende insuline heb liggen. Na mijn reis gooi ik wat over is weg en pak ik nieuwe insuline uit mijn koelkast. Voor Peidra is dat anders. Zij moet elke flacon met insuline zelf betalen.

201510Ik en Peidra.jpg (Ik en Peidra)

Tijdens de training word ik continu geconfronteerd met wereldwijde verschillen op diabeteszorg-gebied. Voordat ik naar Vancouver ging wist ik dat wij het in Nederland ‘luxe’ hebben in vergelijking met andere landen. Ik wist alleen niet dat de verschillen zo groot zouden zijn. Ik heb verhalen gehoord van jongeren in Amerika die (illegale) hondeninsuline gebruiken omdat zij andere insuline niet kunnen betalen. In ontwikkelingslanden is insuline soms uitverkocht waardoor je opeens over moet op een andere soort insuline, of zijn er amper genoeg stripjes om dagelijks of zelfs maandelijks te meten.

201510Nieuwste cijfers uitgegeven tijdens het WDC.jpg(Nieuwste cijfers uitgegeven tijdens het WDC)

Het Life For A Child project heeft veel indruk op mij gemaakt. Angie Middlehurst geeft ons verschillende lezingen waarin zij onder andere het verhaal van Amy vertelt. Amy was blind op haar dertiende, door gebrek aan medicatie. Zij kreeg de diagnose diabetes toen zij elf jaar oud was. Amy is overleden. Zij kreeg te laat toegang tot insuline en andere medicatie. Gelukkig zijn er heel veel kinderen die wel geholpen kunnen worden door organisaties als Life For A Child. Zo ook Kye. Links voor zijn behandeling, rechts nu hij toegang heeft tot insuline.

201510Kye voor en na zijn behandeling.jpg(Kye voor en na zijn behandeling)

Nu ik weer in Nederland ben denk ik nog veel terug aan mijn ontmoeting in Vancouver. Ik heb waanzinnige mensen mogen ontmoeten, ontroerende verhalen gehoord en bijzondere projecten gezien. Hoe groot het verschil in de gezondheidszorg ook is, ‘mentaal’ verschillen jongeren over de hele wereld bijna niet. Iedereen baalt van dezelfde dingen, voelt zich hetzelfde tijdens een hypo of hyper en misschien wel belangrijker: strijdt voor hetzelfde doel. Dat is wat ons samenbrengt en bezighoudt: een leefbaar leven mét diabetes.

201510Young Leaders in Diabetes.jpg(Young Leaders in Diabetes)

Meer lezen:
Young Leaders www.idf.org/youngleaders &
Life For A Child www.idf.org/lifeforachild/the-programma

facebook google plusProfielfotoNena
Nena Broersen (19) woont in Amsterdam en studeert Media Informatie en Communicatie. Ze heeft sinds september 2010 diabetes type 1.