logo bloedsuiker
    December 2015 -1
Stabiele kerst met app Platemate®

Geert Egghe heeft een dochter met diabetes en ontwikkelde de app Platemate® waarmee zij makkelijk koolhydraten kan tellen. Hij geeft vier tips voor stabiele glucosewaarden tijdens de kerstdagen.

Bereken ook de kleine tussenmaaltijden
Tijdens de feestdagen eet u anders, vaker en op andere momenten. Op normale doordeweekse dagen neemt u de tussendoortjes misschien niet altijd mee in uw koolhydraat- en insulineberekening. Tijdens de kerst vormen deze kleine maaltijden tezamen al snel een grote maaltijd. Neem daarom op deze dagen ook de kleine eetmomenten mee in uw koolhydraatberekening.

Extra tip: sla de tussenmaaltijden ook op in uw Platemate®. Zo houdt u overzicht.

Extra tip: kijk ook eens in de rubriek sauzen, deze worden vaak en veel gebruikt in kerstmenu’s en die tellen flink aan in caloriegebruik.

Pas uw insulinedosis aan
Stel niet te hoge eisen aan uw calorie- en koolhydraatinname. Deze liggen tijdens de kerstdagen vaak hoger. Pas indien u insuline gebruikt, het aantal eenheden hierop aan.

Extra tip: mensen die de Platemate® gebruiken op hun tablet, stellen vaak een dagelijkse limiet van calorie-inname in, bijvoorbeeld maximaal 1.800 calorieën per dag. Komen ze daarboven uit, dan krijgen ze een alarmmelding van Platemate®. Maakt u gebruik van de limietfunctie op de app, stel deze dan voor de feestdagen naar boven bij.

Pas op met alcohol
Bij de koolhydraatberekening met de Platemate® zult u ook uw wijntje of biertje invoeren. Hierop zult u uw insulinedosis aanpassen. Alcohol heeft vaak uren na het drinken, als de koolhydraten al zijn verwerkt, alsnog een bloedglucoseverlagend effect. Wees hierop bedacht, zodat u niet verrast wordt door een hypo.

Extra tip: de Platemate® geeft veel achtergrondinformatie over producten, ook over alcohol. Klik nadat u een product heeft uitgekozen op de 201509infoknopje.jpg en er verschijnt een pop-up met handige weetjes.

Meet een keertje extra
Tijdens de kerst eet u anders, meer en op andere tijdstippen, al dan niet gecombineerd met alcohol. Daarom kunt u minder op uw routine varen. Meet daarom een keer extra uw glucosewaarde, want meten is weten.

Platemate®
De app Platemate® toont uw maaltijd virtueel op uw tablet of smartphone. Geen gedoe meer met tabellen, maar een leuke en snelle manier om koolhydraten op uw bord te ‘zien’. U kunt zelf uw portiegrootte bepalen met een simpele swipe. De Platemate® is beschikbaar voor smartphones en tablets. Zo kunt u overal makkelijk uw koolhydraten tellen, ook tijdens kerstdiners buitenshuis.

U kunt de app Platemate® gratis downloaden via Apple App Store and GooglePlay™ Store*

Sweetbee.nl

Platemate® is een product in eigendom van Sweetbee bvba, Mechelsesteenweg 91, B-3012 Belgium
*Werkt met iOSAndroid™ telefoon of tablet Apple,® iPad®, iPhone®, iPod®, and iPod ® touch zijn handelsmerken van Apple Inc., geregistreerd in the VS en andere landen.
App StoreSM is een dienstmerk van Apple Inc.© 2012
Google Inc. Alle rechten voorbehouden. Google en het Google Logo zijn geregistreerde handelsmerken van Google Inc. Android is een handelsmerk van Google, Inc.

auteur: Irene Siegnette

 

facebook google plusPlatemate inlogpagina


Platemate app om koolhydraten mee te tellen
- ‘Leg’ de ingrediënten vanuit de voedseldatabank op uw bord
- Bepaal de portiegrootte met een swipe
- Kijk hoeveel koolhydraten er op uw bord liggen
- Smakelijk eten