logo bloedsuiker
    December 2015 -1
Voedingsadvies op maat geschikt bij diabetes?
Mary krijgt een torenhoge glucosewaarden na het eten van Sushi. Eet ze een ijsje dan laat haar glucosecurve slechts een kleine piek zien. Bij Jan is dit precies andersom. Met andere woorden als twee mensen exact hetzelfde eten, kan dit resulteren in totaal verschillende bloedglucosewaarden.

Darmflora bij diabetes
Diabetes is een lastige en complexe ziekteWetenschappers uit Israël volgden gedurende vijf dagen de glucosewaarden bij duizend gezonde vrijwilligers. Ze kwamen tot de ontdekking dat deze enorm kunnen verschillen na het eten van dezelfde voeding. Deze individuele verschillen worden bepaald door meerdere factoren, zoals: eetgedrag, sport, slaap, stoelgang, cholesterol en gewicht. Ook de darmflora (microbioom) lijkt van invloed. In de toekomst willen deze wetenschappers een model ontwikkelen waarmee een persoonlijk voedingsadvies  gegeven kan worden met als doel de glucosewaarden na de maaltijd zo stabiel mogelijk te houden. Immers, het is bekend dat hoge glucosewaarden op den duur tot complicaties kunnen leiden aan hart- en bloedvaten, maar ook aan ogen en zenuwen. Het kan nog jaren duren voordat men in staat is iedereen een persoonlijk voedingsadvies te geven. We vragen internist William van Houtum van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp of een dergelijk model ook voor mensen met diabetes toepasbaar zou zijn. Hij zegt: “Het is bekend dat mensen met diabetes verschillend op voeding reageren, maar of je dit kunt ondervangen met een model waarmee iedereen een persoonlijk voedingsadvies krijgt, vraag ik me af. Diabetes is een lastige en complexe ziekte. Naast voeding beïnvloeden ook de medicatie, stress, beweging, ziekte, et cetera de glucosewaarden. Vooralsnog is zelfcontrole de beste manier om erachter te komen hoe je lichaam op voeding reageert.”

Darmen van streek bij diabetes
“Het effect van de pizza van firma A en firma B kan verschillen”Om de complexiteit van diabetes behapbaar te maken zit Van Houtum – hij behandelt vooral mensen die insuline gebruiken - vaak  met vier vingers in de lucht tijdens zijn spreekuur. Iedere vinger staat voor een variabele die van invloed is op de glucosewaarde. “De eerste vinger staat voor de koolhydraten die je eet. Dan gaat het niet alleen om wat er op je bord ligt, maar ook om hoe snel je eet, in welke combinatie en hoe het met je darmen is gesteld. Hoeveel koolhydraten neem je daadwerkelijk op, misschien zijn je darmen wel wat van streek van de kerstkransjes van gisteren. We weten dat producten met snelle koolhydraten vrij snel een glucosepiek geven. Zodra de koolhydraten vermengd worden met vet, zal de glucosepiek later optreden. Voor de individuele patiënt is het nog ingewikkelder. Een pizza met alleen tomatensaus geeft een andere reactie dan een pizza Quattro Stagioni, om maar een voorbeeld te geven. En ook het effect van de pizza van firma A en firma B zal weer verschillen.”

Insulinegevoeligheid
“De tweede vinger staat voor de insuline die je spuit”, vervolgt Van Houtum. “Welk type insuline gebruik je? Spuit je in je been, buik of bil? De ene dag ben je gevoeliger voor insuline dan de andere dag. Ook gedurende de dag varieert dit. Elke ochtend twee boterhammen met kaas en exact dezelfde insulinedosis, wil niet zeggen dat je glucosewaarde ook elke dag hetzelfde is. Elke dag is anders. Je kunt dus nooit precies voorspellen waar je uitkomt. De ene keer heb je 10 eenheden nodig, morgen misschien 9 of 11, en als je pech hebt 5 of 15.”

Glucosewaarden en beweging
De derde vinger staat voor inspanning. “Hoeveel heb je bewogen? Door beweging wordt je gevoeliger voor insuline. En om het dan nog ingewikkelder te maken, vandaag fiets je net wat fanatieker dan gisteren en ook dat heeft weer invloed. Niet ieder rondje fietsen is hetzelfde.”

Stress en diabetes
Tot slot de vierde, en volgens Van Houtum de moeilijkste: stress. “Koolhydraten kun je nog redelijk tellen, maar de hoeveelheid stress heb je vaak niet in de hand en kun je ook niet voorspellen. De één is er gevoeliger voor dan de ander. Bij de één leidt het tot hoge pieken, terwijl iemand anders er juist lage waarden door krijgt.”

Hoe zit het bij mensen die geen insuline gebruiken?
“Dit fenomeen bestaat ook bij mensen met diabetes die geen insuline gebruiken. Bij hen kan de insulinegevoeligheid per dag en per dagdeel ook verschillen, en hebben beweging en stress ook invloed op de glucosewaarden. Omdat mensen die geen insuline gebruiken veelal niet aan zelfcontrole doen, is dat minder goed inzichtelijk te maken.”

Voedingsrichtlijnen, houd het simpel
Eet net iets minder dan je zou willen, verdeel dit goed over de dag en probeer wat minder koolhydraten te etenEen model waarin verschillende gepersonaliseerde voedingsadviezen worden verwerkt, lijkt Van Houtum moeilijk gezien de complexiteit van diabetes. Hoe kijkt hij dan aan tegen de voedingsrichtlijnen van de Nederlandse Diabetes Federatie en van de Gezondheidsraad. “Richtlijnen zijn bedoeld als globale adviezen. Ik zeg altijd: houd het simpel: eet net iets minder dan je zou willen, verdeel dit goed over de dag en probeer wat minder koolhydraten te eten. Maar dat je dan ook nog dagelijks een handje noten of gojibessen moeten eten, daar ben ik niet zo van.”

In deze video wordt uitgelegd waarom mensen anders reageren op voeding (Engelstalig)

bron: Cell.com, 19 november 2015, Personalized Nutrition by Prediction of Glycemic Responses

auteur: Irene Seignette


 

facebook google plussushi
Het effect van sushi op glucosewaarden