logo bloedsuiker
    December 2015
Kerst in aantocht

Kerst … voor veel mensen een bijzondere periode waar je niet zomaar aan voorbij gaat. De één verafschuwt alle drukte eromheen en vlucht naar een zonnig oord. De ander viert het tijdens de wintersportvakantie in de sneeuw. Geen slechte keuze want sneeuw en Kerst horen bij elkaar. Een derde groep blijft thuis. En de thuisblijvers kun je weer onderverdelen in zij die alle verplichtingen als grote diners en familiebezoek verguizen en zij die in november de uitnodigingen al versturen.

Ik behoor tot die laatste groep. Ik vind Kerst een familiegebeuren bij uitstek. Met elkaar aan een mooie feestelijke gedekte tafel. Dankbaar dat we dit met elkaar mogen vieren. De komende Kerst wordt voor mij anders. Vorig jaar waren deze dagen voor ons niet feestelijk. Mijn man was zeer ernstig ziek en overleed in januari. Dit jaar vier ik het voor het eerst zonder hem en dat vind ik moeilijk. De afgelopen maanden zagen mijn glucosecurves eruit als een rollercoaster. Het verdriet om het verlies van mijn geliefde, het alleen zijn. Het zorgde ervoor dat mijn glucosewaarden heftig schommelden. In het begin heb ik het gelaten geaccepteerd, maar de laatste tijd frustreert het me ook.

Het begon voor mij al vroeg dit jaar. Begin november ontving ik de eerste uitnodiging voor de Kerst. Twee dagen later volgde de tweede en ook de derde was snel ingevuld. Want ja, dit jaar krijgen we de zondag er als derde ‘bonuskerstdag’ bij. Drie dagen diner … want gegeten wordt er altijd met de Kerst. Meer en anders dan op gewone dagen. En dat, lieve medediabeten, zorgt vaak voor ‘problemen’. Onbekende hoeveelheden koolhydraten, vreemde drankjes, zoete lekkernijen, nagerechten etc.

Maar ach, hoe erg is dat? Misschien een keer extra meten om te weten hoe ‘hoog’ of ‘laag’ we zitten. In vergelijking met de rollercoaster waarin ik me het afgelopen jaar bevond, zal het zeker meevallen. Mijn boodschap aan iedereen en ook aan mezelf is: geniet! We moeten ons realiseren hoe goed wij het hebben in tegenstelling tot vele anderen. Dus: ik ga genieten van de feestelijke decembermaand en vol goede moed en vertrouwen op naar een nieuw jaar!

Toch nog even, ja ik ben en blijf een diabeet: een oliebol bevat ongeveer 26 gr KH per stuk en een appelbeignet maar 15 gr KH! Nog beter: een glas champagne bevat per glas 1 gr KH.

Dus ik proost alvast op een gezond, gelukkig en vooral veilig 2016!

facebook google plusfoto joan
Joan Balder (57) heeft diabetes type 1 sinds haar 17de en draagt een insulinepomp.
Ze werkt(e) jaren in de cosmetica en houdt zich nu vooral bezig met vrijwilligerswerk en mantelzorg voor haar ouders