logo bloedsuiker
    December 2015
Zorgverzekeraars vergelijken

December lijkt naast feestmaand ook steeds meer de maand van de zorgverzekeraars te worden. Je kunt geen krant meer openslaan of televisie aanzetten of er komt wel een reclame van een zorgverzekeraar voorbij. Kennelijk willen ze graag duidelijk maken waarvoor ze staan, maar het is bijna ondoenlijk om een juiste keuze te maken, want de polissen zijn ontelbaar en vaak moeilijk te vergelijken. Een juiste keuze schijnt honderden euro’s per jaar te kunnen schelen, maar hoe maakt u de juiste keuze? Het is moeilijk om een volledig advies te geven. Daarom beperken wij ons hier tot enkele praktische tips die kunnen helpen bij het maken van een keuze. 

Kijk of u uw eigen risico gespreid kunt betalen
In 2016 gaat het eigen risico met € 10,- omhoog naar € 385,-. Dit is een fors bedrag. Het eigen risico heeft betrekking op uw basisverzekering. Omdat het merendeel van de diabeteszorg vergoed wordt vanuit de basisverzekering, betekent dit dat u vaak in het begin van het jaar al het hele eigen risico moet betalen. Is dat voor u een te grote financiële belasting, kijk dan of het mogelijk is het eigen risico gespreid te betalen. Overigens voor een bezoek aan uw huisarts geldt geen eigen risico en ook kinderen onder de achttien betalen geen eigen risico.

Check uw polisvoorwaarden ook als u niet van zorgverzekeraar wisselt
Het is belangrijk om voor het einde van het jaar uw polisvoorwaarden te controleren, ook als u niet van plan bent om over te stappen. Zorgverzekeraars sluiten ieder jaar opnieuw contracten met behandelaars en leveranciers van hulpmiddelen. Mocht uw zorgverzekeraar volgend jaar geen contract meer hebben met uw zorgverlener of leverancier dan is het mogelijk dat u de kosten niet meer of slechts ten dele vergoed krijgt.

Zoek uit of u uw glucosemeter kunt blijven gebruiken
Steeds meer zorgverzekeraars bieden een select aantal bloedglucosemeters aan. Dit zou kunnen betekenen dat u van meter moet wisselen om in aanmerking te komen voor vergoeding van de teststrips. Bij het opnemen van een glucosemeter in de polis kijken de zorgverzekeraars onder meer naar de kosten en de kwaliteit. Steeds vaker worden alleen glucosemeter vergoed die aan de laatste kwaliteitseisen voldoen en een ISO 15197:2013 en TÜV Rheinland certificaat hebben.

Zeg uw aanvullende verzekering niet op voordat u een andere heeft afgesloten
Naast de verplichte basisverzekering kunt u ervoor kiezen een aanvullende verzekering af te sluiten. Voor de zorg uit deze verzekering betaalt u geen eigen risico. Of u een aanvullende verzekering nodig heeft is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. In deze polissen kunt u bijvoorbeeld kiezen voor uitgebreide tandartsenzorg, kosten voor lenzen en brillen, langdurige fysiotherapiebehandelingen en veel alternatieve geneeswijzen. Sommige zorgverzekeraars vragen een gezondheidsverklaring voor een aanvullende verzekering en kunnen op basis hiervan besluiten u wel of niet te accepteren. Zeg daarom uw aanvullende verzekering nooit op voordat u een andere heeft afgesloten. Voor de basisverzekering heeft u nooit een gezondheidsverklaring nodig. Daarvoor hebben de zorgverzekeraars een acceptatieplicht.

Houd de data 31 december 2015 en 1 februari 2016 in de gaten
U kunt alleen aan het einde van het jaar van zorgverzekeraar wisselen. Hierbij moet u twee data in de gaten houden: u moet uw huidige verzekering hebben opgezegd voor 31 december 2015 en de nieuwe hebben afgesloten voor 1 februari 2016. Als u een betalingsachterstand heeft, kunt u niet overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Zoek uit of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag
Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de Nederlandse overheid voor mensen met een Nederlandse zorgverzekering. Of u recht heeft op zorgtoeslag en hoeveel, is afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden en de hoogte van uw inkomen. Bovendien moet u de Nederlandse nationaliteit hebben en 18+ zijn. In 2015 mocht uw toetsingsinkomen niet hoger zijn dan € 26.316 per jaar als u geen toeslagpartner (een echtgenoot of geregistreerde partner) heeft. Wanneer u die wel heeft mag uw gezamenlijke toetsingsinkomen niet hoger zijn dan € 32.655.

Vergelijk polissen
Op internet vindt u meerdere sites waarmee u zorgpolissen kunt vergelijken. Dit kan handig zijn, maar realiseer u dat veel vergelijkingssites niet onafhankelijk zijn. Ze krijgen vaak een commissie als u de verzekering via hun afsluit. Blijf dus kritisch.

Veel wijsheid bij het vergelijken en kiezen

Meer lezen?

Het belang van keurmerken bij bloedglucosemeters

Op de site van de patiëntenfederatie NCPF vindt u een keuzegids www.ncpf.nl

Op de site van de consumentenbond kunt u een minigids aanvragen die helpt bij het maken van de juiste keuze www.consumentenbond.nl of sms 'cb zorg' naar 3010. De consumentenbond belt u dan terug.

Auteur: Irene Seignette

facebook google plusstress om te kiezen
De polissen zijn ontelbaar en vaak moeilijk te vergelijken


OneTouch Select Plus voldoet aan ISO 15197 2013


OneTouch Verio IQ voldoet aan ISO 15197 2013
De OneTouch Select® Plus en OneTouch Verio®IQ beantwoorden aan alle criteria van de ISO 15197:2013 en hebben een TÜV Rheinland certificaat. Ze voldoen dus aan de strenge kwaliteitseisen van de zorgverzekeraars. Hierdoor worden deze glucosemeters vergoed door alle zorgverzekeraars in Nederland, ook in 2016