logo bloedsuiker
    Oktober 2015
Huidpleister voor neuropathie

Sinds begin oktober mag in Nederland QUTENZA™ (capsaïcine 8% huidpleister) worden voorgeschreven aan mensen met pijnlijke diabetische neuropathie. De capsaïcine 8% huidpleister werd in mei 2009 goedgekeurd door de Europese Commissie voor een handelsvergunning. Toen nog werden volwassenen met diabetes uitgesloten. Inmiddels hebben twee klinische onderzoeken de werkzaamheid en veiligheid van de capsaïcine 8% huidpleister bij mensen met diabetische perifere neuropathische pijn aangetoond en mag deze huidpleister ook voorgeschreven worden aan mensen met diabetische neuropathie.

Een geneesmiddel
Qutenza® kan op zichzelf of in combinatie met andere pijnstillers worden gebruikt. Het middel is uitsluitend op doktersvoorschrift verkrijgbaar. De pleister moet worden aangebracht door een arts of verpleegkundige op het pijnlijke gebied. Belangrijk is dat de huid niet beschadigd of geïrriteerd is. De pleister geeft een geneesmiddel af. Na dertig tot zestig minuten moet de pleister worden verwijderd. Daarna doet het geneesmiddel voor enkele maanden zijn werk. Hoeveel baat iemand hierbij heeft, verschilt per persoon. De behandeling mag ongeveer eens per drie maanden worden herhaald.

Neuropathie is moeilijk te behandelen
Bij diabetische neuropathie zijn de zenuwuiteinden van bijvoorbeeld voeten, benen, handen en armen beschadigd. Dit is een complicatie van het veelvuldig doormaken van hoge bloedglucosewaarden. Diabetische neuropathie kan gepaard gaan met veel pijn en is tot nu toe moeilijk te behandelen.

facebook google plus