logo bloedsuiker
    Oktober 2015
Ontbijt belangrijk bij type 2

Heeft het overslaan van het ontbijt bij mensen met diabetes type 2 een hoger HbA1c en hogere glucosewaarden na de lunch en het diner tot gevolg? Dit werd onderzocht in een internationale studie.

Aan deze studie deden 22 mensen met diabetes type 2 mee.  Ze hadden gemiddeld 8,4 jaar diabetes type 2, een leeftijd van 56,9, een BMI van 28,2 en een HbA1c van 61 mM/M. Deze mensen werden twee dagen gevolgd. Op dag één namen ze een ontbijt, lunch en diner, op de tweede dag alleen een lunch en een diner. De maaltijden waren vergelijkbaar. Onder meer de glucosewaarden na de maaltijd (postprandiale glucosewaarden) en de insulinegevoeligheid werden gemeten.

Wat bleek?
Op de dag dat de mensen het ontbijt oversloegen, was hun glucosewaarde na de lunch en het diner hoger, dan op de dag dat ze wel een ontbijt namen. Ook de insulinegevoeligheid was lager op de dag zonder ontbijt.

Conclusie?
Het ontbijt overslaan, resulteert in hogere glucosepieken na de lunch en het diner. Ontbijten lijkt dan ook belangrijk om glucosepieken na de maaltijd te voorkomen bij mensen met diabetes type 2.

bron: Diabetes Care, oktober 2015. Fasting Until Noon Triggers Increased Postprandial Hyperglycemia and Impaired Insulin Response After Lunch and Dinner in Individuals With Type 2 Diabetes: A Randomized Clinical Trial

facebook google plusdiabetesonderzoek
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek 'nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks één of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften