logo bloedsuiker
    Oktober 2015
App: koolhydraten tellen zonder rekenen

Veel mensen met diabetes hebben wel een idee hoeveel koolhydraten er in 100 gram aardappelen zitten. Maar hoeveel koolhydraten belanden er nu uiteindelijk op uw bord? Dat is een stuk lastiger. Zo dacht ook Geert Egghe toen zijn dochter zeven jaar geleden diabetes type 1 bleek te hebben.

Zonder weegschaal, boeken en tabellen
“Mijn dochter was elf jaar toen er diabetes type 1 bij haar werd gediagnosticeerd. Het tellen van koolhydraten kostte veel inspanning. Alles was gebaseerd op tabellen en cijfers. Dat was voor mijn dochter niet te doen. Daarom ben ik een tool gaan ontwikkelen waarmee zij makkelijk en vlot haar koolhydraten kon tellen, zonder weegschaal, boeken en tabellen.”

Nu ook in Nederland
Geert Egghe startte in België het bedrijf Sweetbee en ontwikkelde de app Platemate. In België is de app inmiddels 85.000 maal gedownload. Nu heeft Sweetbee een versie voor de Nederlandse markt ontwikkeld. “We hebben de voedseldatabank met typisch Nederlandse producten aangevuld en ook de meeteenheden aangepast aan de Nederlandse situatie. In de toekomst blijven we de databank verder uitbreiden.”

Platemate; een gratis app die koolhydraten telt
Het idee is simpel. Als u de app downloadt krijgt u op uw scherm een bord, een kopje en een kleiner bordje. Uit een voedseldatabank kiest u de producten die u gaat eten en drinken. Op uw tablet ‘sleept’ u deze op het bord, in het kopje of op het klein bordje. U kunt zelf de portiegrootte bepalen door deze groter of kleiner te maken, afhankelijk van hoeveel u gaat eten. Vervolgens telt de app de koolhydraten van de bewuste maaltijd op. Heeft u de app gedownload op uw smartphone, dan kiest u producten uit de voedseldatabank met een ‘scrolldown menu’.

Bewaar uw favoriete maaltijden
Bij veel mensen ziet een weekmenu er ongeveer hetzelfde uit. In de app is het mogelijk om de maaltijden, zoals uw ontbijt, uw lunch of avondeten op te slaan bij de favorieten. Eet u een paar dagen later een soortgelijke maaltijd, dan hoeft u alleen maar bij de favorieten te kijken en ziet u met een kleine aanpassing, hoeveel koolhydraten de maaltijd bevat.

Noteer uw glucosewaarden
Platemate biedt de mogelijkheid om uw glucosewaarden van voor en na de maaltijd in te voeren. Eet u een volgende keer een soortgelijke maaltijd, dan kunt u makkelijk nazoeken hoe uw bloedsuiker hier de vorige keer op heeft gereageerd. Misschien is het een aanleiding om uw koolhydraatinname of het aantal eenheden insuline aan te passen?

Communiceer met uw diabetesverpleegkundige
De app biedt de mogelijkheid om alle ingevoerde gegevens op te slaan in een logboek. Met één druk op de knop kunt u deze informatie naar uw diabetesverpleegkundige mailen zodat u dit bij een volgend consult samen kunt bespreken.

Platemate; ook bij type 2 en gewichtscontrole
Hoewel de app primair is ontwikkeld voor mensen met diabetes type 1, wordt deze in de praktijk ook veel gebruikt door mensen met diabetes type 2 of mensen die aan gewichtsbeheersing willen doen. Geert: “Met de Platemate app kunnen mensen heel vlot en makkelijk zoeken naar voedingsmiddelen. Als ze willen kunnen ze invoeren hoeveel koolhydraten en calorieën ze maximaal op een dag willen eten. Gaan ze daaroverheen, dan wordt dit aangegeven op de app.”

Veel extra informatie op Platemate
Met Platemate heeft u snel zicht op het aantal koolhydraten die een maaltijd bevat. Wilt u meer weten over de afzonderlijke voedingsmiddelen? Klik dan op de [i] en er verschijnt een analyse van het betreffende product. Kortom een nieuwe app waarmee het tellen van koolhydraten niet alleen een stuk makkelijker, maar ook veel informatiever is geworden.

Dit wilt u weten voordat u aan de slag gaat:

  • u kunt de app Platemate gratis downloaden in de App Store en Google Play Store
  • u kunt de app downloaden op uw tablet en/of smartphone
  • u hoeft slechts eenmalig een account aan te maken
  • sla uw gebruikersnaam en wachtwoord op, dan logt u de volgende keer in met één druk op knop
  • sla maaltijden die u vaker eet op bij de favorieten
  • maak een weekmenu aan met uw meest genoten maaltijden, dit bespaart u tijd
  • vergelijk de maaltijden en de daaropvolgende glucosewaarden met elkaar. Zo leert u wat voeding met uw glucosewaarden doet
  • de voedseldatabank wordt regelmatig uitgebreid

 

facebook google plusDe app Platemate is mede mogelijk gemaakt door OneTouch bloedglucosemeters en Diabetesvereniging Nederland

U kunt de app Platemate gratis downloaden in de App Store of
Google Play Store


app platemate, koolhydraten tellen
Stel u eet aardappels in de schil, sperziebonen, een salade en een gehaktbal. Daarbij drinkt u een glaasje witte wijn en als dessert neemt u wat yoghurt. Deze producten ‘sleept’ u met uw touch screen vanuit de voedseldatabank op uw bord of in uw glas. U bepaalt zelf de portiegroottes. Platemate telt de koolhydraten op. Deze maaltijd bevat 44,64 gram koolhydraten. Door op het hartje te klikken, slaat u de maaltijd op bij uw favorieten.


app platemate, koolhydraten tellen 2
Een week later eet u weer aardappels in de schil, sperziebonen, een salade en een gehaktbal. En ook het glaasje witte wijn en de yoghurt staan weer op het menu. Vandaag neemt u echter een kleinere portie aardappelen. U kijkt bij uw favoriete maaltijden, past de hoeveelheid aardappelen aan met uw touch screen en Platemate berekent de koolhydraten. Dit keer bevat de maaltijd 34,21 gram koolhydraten.