logo bloedsuiker
    September 2015
Kunstmatige alvleesklier thuis getest
Is het haalbaar, veilig en efficiënt om een kunstmatige alvleesklier voor een langere tijd in de thuissituatie te gebruiken? Deze vraag stond centraal in een studie onder leiding van diabetoloog Hood Thabit, verbonden aan de universiteit van Cambridge, Engeland.

Closed-loop, kunstmatige alvleesklier of bètacel?
Het is verwarrend maar closed-loop, kunstmatige alvleesklier of kunstmatige bètacel zijn drie namen waarmee hetzelfde wordt bedoeld. In deze studie gebruiken ze de benaming: kunstmatige bètacel. Het is een systeem waarin een insulinepomp en een glucosesensor samenwerken. De sensor ‘voelt’ 24 uur per dag de glucosewaarde in het bloed en stemt daarop de toediening van insuline af. Dit alles zonder tussenkomst van de persoon met diabetes.

Wat is onderzocht?
Aan de studie hebben 58 mensen met diabetes type 1 meegedaan, 33 volwassenen en 25 kinderen. De volwassenen hebben gedurende twaalf weken dag en nacht de kunstmatige bètacel gedragen. De kinderen alleen in de nacht. Vervolgens hebben dezelfde mensen, wederom voor twaalf weken, hun glucosespiegel geregeld met behulp van een insulinepomp en een glucosesensor die ze 24 uur per dag droegen. Gekeken is hoeveel tijd de glucosewaarden van de deelnemers binnen de streefwaarden waren en hoe vaak mensen last hadden van hypo’s.

Wat bleek?
Een betere glucoseregulatie en minder hypo’s Zowel de volwassenen als de kinderen hadden in de weken dat ze de kunstmatige bètacel droegen een betere glucoseregulatie en minder hypo’s vergeleken met de weken waarin ze een glucosesensor droegen in combinatie met een insulinepomp die ze zelf moesten bijstellen.

Conclusie
De kunstmatige bètacel wordt in de toekomst haalbaar De kunstmatige bètacel waarbij de sensor direct communiceert met de pomp blijkt dus haalbaar en veilig in de thuissituatie. Het ziet er naar uit dat deze techniek in de toekomst voor mensen met diabetes beschikbaar wordt. Het is nog speculeren over wanneer en voor welke mensen dat zal zijn.
facebook google plusdiabetesonderzoek
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek 'nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks één of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften

Bloedsuiker bezoekt EASD
Eén keer per jaar worden alle toonaangevende onderzoeken en studies op het gebied van diabetes gepresenteerd op het congres van de EASD, European Association for the Study of Diabetes. Dit jaar vond de EASD plaats in Stockholm, Zweden van 15 t/m 18 september. Bloedsuiker was hier aanwezig en selecteerde enkele studies voor de lezers van Bloedsuiker.nl.