logo bloedsuiker
    September 2015
Minder sterfgevallen door nieuw medicijn
Wat is het effect van het geneesmiddel empagliflozin (merknaam Jardiance®) op hart- en vaatziekten en sterfte als dit wordt genomen naast de normale medicijnen voor diabetes, bij mensen met diabetes type 2 die een sterk verhoogd risico hebben op hart- en vaataandoeningen? Dit was de vraag van een studie onder leiding van professor Bernard Zinman, verbonden aan het Mount Sinai ziekenhuis en de universiteit van Toronto, Canada.
 
Empagliflozin is een SGLT2-remmer, wat is dat?
Empagliflozin is een SGLT2-remmer, een nieuw type geneesmiddel dat de werking van SGLT2 remt. Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat de nieren geen glucose uitscheiden, zolang de glucosewaarde in het bloed niet erg hoog is. Empagliflozin remt de werking van SGLT2 waardoor de nieren al in een eerder stadium, nog voordat de glucosewaarde in het bloed erg hoog is, de glucose gaat uitscheiden. Hiermee kan voorkomen worden dat de glucosewaarden in het bloed te hoog worden. Empagliflozin wordt op de markt gebracht onder de merknaam Jardiance®. 
 
Wat bleek uit het onderzoek?
Aan het onderzoek deden mensen met diabetes type 2 mee met een sterk verhoogd risico op een hart- of herseninfarct Aan het onderzoek deden mensen met diabetes type 2 mee met een sterk verhoogd risico op een hart- of herseninfarct. De helft kreeg empagliflozin en de andere helft kreeg een placebo (een neptablet). Tussen de twee groepen bleek geen groot verschil in het optreden van hart- of herseninfarcten. Echter, vooral hartfalen, het overlijden aan een ziekte aan hart- en bloedvaten èn het overlijden aan welke oorzaak dan ook, was duidelijk gunstiger in de groep die empagliflozin kreeg.
 
Conclusie
Op dit moment wordt er veel gediscussieerd over de uitleg van de gevonden verschillenBij de mensen die empagliflozin kregen overleden er minder mensen aan hart- en vaatziekten of aan andere oorzaken. De resultaten van deze studie zijn gunstiger dan men verwachtte. Op dit moment wordt er veel gediscussieerd over de uitleg van de gevonden verschillen. In Nederland zijn naast empagliflozin (Jardiance®) nog twee andere SGLT2-remmers op de markt: canagliflozin (Invokana®) en dapagliflozin (Forxiga®). Of deze middelen ook zo’n gunstig effect hebben op mensen met diabetes type 2 en een hoog risico op hartinfarcten en herseninfarcten wordt nog onderzocht in grote studies.
 
 
 
 
 
facebook google plusdiabetesonderzoek
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek 'nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks één of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften


Bloedsuiker bezoekt EASD
Eén keer per jaar worden alle toonaangevende onderzoeken en studies op het gebied van diabetes gepresenteerd op het congres van de EASD, European Association for the Study of Diabetes. Dit jaar vond de EASD plaats in Stockholm, Zweden van 15 t/m 18 september. Bloedsuiker was hier aanwezig en selecteerde enkele studies voor de lezers van Bloedsuiker.nl.