logo bloedsuiker
    September 2015
Maaike geeft review Platemate

Koolhydraten tellen, ik vind het me nogal een klus. Want hoe weet je precies hoe zwaar iets is? Helemaal als je bijvoorbeeld in een restaurant zit: ‘Ober, hoeveel gram sperziebonen is dit precíes?’

Veel diabeten doen het dus maar op ‘gevoel’. Het is heel simpel. Je sleept een foto van een product naar je virtuele bord Maar hoe fijn zou het zijn als je een soort laseroog had, dat hoeveelheden kon inschatten? Ik was dus blij verrast toen Bloedsuiker mij vroeg een review, of eigenlijk meer een preview, te schrijven van de binnenkort te introduceren app Platemate. Nou, ik kan zeggen een superhandige app waarmee je letterlijk en figuurlijk op je bord kunt aangeven hoe groot een portie is, waarna de app berekent hoeveel koolhydraten erin zitten. Het is heel simpel. Je sleept een foto van een product naar je virtuele bord of een drankje naar je virtuele beker en past vervolgens de hoeveelheid aan door via de touchscreen de portie te vergroten of te verkleinen.

Door de app kwam ik erachter dat pompoen minder koolhydraten bevat dan ik dacht en sinaasappelsap juist veel méér. Geweldig dat je maaltijden kunt opslaan in je ‘favorieten’  Hoewel ik het wel wéét, ergens, is het toch handig dit rechtstreeks voor je neus te zien gebeuren. Dat je daarnaast ook kunt kijken naar hoe je maaltijd er inhoudelijk qua calorieën, vezels, eiwitten, enzovoort uitziet, vind ik super.
Ook geweldig is dat je je ‘favorieten’ kunt opslaan, zodat je vaak terugkerende maaltijden niet telkens opnieuw hoeft samen te stellen en maaltijden kunt opslaan in een digitaal logboek.

Bovendien kun je per product ook nog eens meer informatie vinden in een soort naslagboekje. Een héél handige app voor veel mensen met diabetes Ik weet nu bijvoorbeeld dat aardbeien erg veel water bevatten en relatief weinig koolhydraten. Ik weet nog niet hoeveel producten er 'as we speak' precies instaan, maar ik kan me voorstellen dat dit een héél handige app is voor veel mensen met diabetes.

Binnenkort is Platemate gratis te downloaden in de App Store of Android Market.

facebook google plusFoto maaike
Maaike Helmer (34) is freelance journalist voor veel publieksbladen (zoals Cosmopolitan en Margriet) en werkt als copywriter voor diverse merken