logo bloedsuiker
    September 2015
Fotoshoot ééndiabetes
Kijk mee!

Op 3 november overhandigen Câthy en Matthijs van stichting ééndiabetes een verjaardagskalender aan Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op de verjaardagskalender brengen twaalf jongeren de kracht van diabetes in beeld. Câthy Jansen, legt uit: “Om je leven met diabetes goed te managen heb je kracht nodig. Maar als je daarin slaagt, haal je er ook kracht uit.” Bloedsuiker was aanwezig bij de fotoshoot en sprak drie van de modellen.

Stress en lange dagen
“Ik was wel drie uur bezig met één insuline-injectie” Donja (19) was anderhalf toen ze diabetes kreeg. “Ik weet niet beter en soms is dat best een voordeel”, zegt de studente Communicatie en Multimedia Design. “Wel vind ik het lastig dat mijn glucosewaarden zo heftig reageren op stress en lange dagen. Dit is iets waar leeftijdsgenoten natuurlijk minder last van hebben.”
In haar puberteit ontwikkelde Donja een flinke spuitangst. “Op een gegeven moment was ik wel drie uur bezig met één insuline-injectie. De enige mogelijkheid was overstappen op de pomp en dat is achterafgezien een goede keuze geweest.”

24/7 diabetes
Donja doet mee aan de fotoshoot omdat ze wil laten zien dat je met diabetes alles kunt doen. “Ook wil ik graag meer bekendheid geven aan diabetes type 1. Mensen denken er vaak heel makkelijk over, maar ze hebben geen idee wat het betekent om 24/7 diabetes te hebben. Hier heb je echt kracht voor nodig en wij doen dat toch allemaal maar mooi.”

Noem het laksheid
“Ik vind het juist fijn om erover te vertellen en praten”
Rens (21) heeft diabetes sinds zijn vierde. Op dit moment zit hij in het derde jaar van de hbo opleiding Verpleegkunde. Tot zijn puberteit was hij goed ingesteld. Rens: “De laatste jaren gaat het minder goed. Ik vind het heel moeilijk om consequent aan zelfcontrole te doen. Niet omdat ik me voor mijn diabetes schaam of omdat ik het niet heb geaccepteerd, ik vind het juist fijn om erover te vertellen en praten. Maar het is vooral de dagelijkse last van diabetes die ik moeilijk kan opbrengen op dit moment, noem het een soort laksheid. Ik bolus vooral op mijn gevoel, maar ik kan dit niemand aanraden.”

Innovaties
Vanaf nu wil Rens het weer goed gaan aanpakken. “Ik krijg veel steun van mijn vriend en dat helpt enorm. Ook haal ik veel kracht uit alle innovaties op het gebied van diabetes.  Innovaties die het leven met diabetes een stuk makkelijker zullen maken. Dit motiveert me om weer goed aan de slag te gaan met mijn diabetes.”

Prioriteiten stellen
“Door mijn diabetes heb ik geleerd prioriteiten te stellen”Stephanie (23) zat middenin de puberteit toen ze diabetes kreeg. Toch kan ze zich een leven zonder al bijna niet meer voorstellen. “Ik denk wel dat ik door mijn diabetes sneller volwassen ben geworden.” Stephanie werkt als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf. “Door mijn diabetes heb ik geleerd prioriteiten te stellen. Als ik een hele dag gewerkt heb, zul je mij ’s avonds niet meer bij een feestje zien. Doe ik dit wel, dan ben ik de volgende dag erg vermoeid. Ik kies dus voor rust, maar omdat dit een bewuste keuze is, geniet ik juist extra van mijn vrije tijd.”

Diabetes heb je samen
Stephanie vindt de kracht van diabetes een mooi thema. “Ik krijg veel kracht van mijn vriend en zus. Ze zijn erg betrokken. Ik heb niet het gevoel dat ik mijn diabetes alleen heb, ik heb samen met hun. Ze steunen en helpen me met veel dingen. Ik vind het leuk om mee te doen aan deze fotoshoot. Het is positief en we laten zien dat je met diabetes heel goed kan leven.”

 screenshot filmpje

facebook google pluscollage eendiabetes fotoshoot 1


screenshot filmpje
Scroll naar beneden om een video van de fotoshoot te bekijken