logo bloedsuiker
    Juli 2015
Oproep deelname onderzoek
Nieuwe behandelvorm type 2
Deze zomer start het AMC in Amsterdam met de REVITA-1 studie, een onderzoek naar een nieuwe behandeling van diabetes type 2: de DMR-procedure: Duodenal Mucosal Resurfacing. Bij deze behandeling wordt met behulp van een endoscoop de binnenste slijmvlieslaag (mucosa) van de twaalfvingerige darm (duodenum) verwijderd met een verhitte ballon. Bij diabetes type 2 treden namelijk veranderingen op in de functie van het slijmvlies van de twaalfvingerige darm. Na de DMR-procedure zal weer gezond slijmvlies teruggroeien, zodat deze veranderingen in de twaalfvingerige darm herstellen.

Daling HbA1c
Uitstel van behandeling met insuline en drie à vier kilo gewichtsverliesIn Zuid-Amerika is al een pilotstudie uitgevoerd. Deze studie doet verwachten dat na de DMR-behandeling de bloedsuiker en het HbA1c flink dalen. Hierdoor hebben mensen met diabetes type 2 minder medicijnen nodig en mogelijk kan de behandeling met insuline uitgesteld of voorkomen worden. Schatting is ook dat mensen zo’n drie à vier kilo afvallen.

De onzekerheid van medisch onderzoek

Het gaat om diabetesonderzoek.De langetermijneffecten zijn nog onbekendHeeft u interesse en zou u mogelijk mee willen doen aan de REVITA-1 studie, dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Diabetesonderzoek is belangrijk voor het ontwikkelen van nieuwe en betere behandelmethoden voor mensen met diabetes. Het is wel belangrijk u te realiseren dat de DMR-behandeling nog in de onderzoeksfase bevindt. Het is dus nog onzeker hoe veilig deze behandeling is voor de twaalfvingerige darm maar tot nu toe zijn de resultaten geruststellend. Daarnaast is nog onbekend wat het effect op de bloedsuiker zal zijn op de lange termijn.

Wie kunnen meedoen aan het onderzoek?

• Uw leeftijd is tussen de 28 en 75 jaar
• U hebt minder dan tien jaar diabetes type 2
• U gebruikt tabletten voor uw diabetes, maar (nog) geen insuline
• U heeft een HbA1c tussen de 59 en 97 mmol/mol (7,5 – 11%)
• Uw BMI (Body Mass Index) ligt tussen de 24 - 40

Opgeven voor deelname?
Voldoet u aan bovenstaande criteria en staat u open om mee te werken aan onderzoek naar deze nieuwe behandelmethode? Dan kunt u voor meer informatie of mogelijke deelname contact opnemen met: drs. A.C.G. van Baar via email: mailto:a.c.vanbaar@amc.nl of telefoon: (020) 566 16 13.
facebook google plus