logo bloedsuiker
    Juli 2015
10 TIPS:
beter slapen, goed voor uw insulinegevoeligheid
Mensen die goed slapen, hebben 's ochtends een betere glucosewaarde. Ook is het lichaam gevoeliger voor insuline na een goede nachtrust. In 2010 bleek uit een onderzoek van het LUMC dat één nacht slecht slapen al effect heeft op de glucosehuishouding en insulinegevoeligheid. Dit effect is te zien zowel bij gezonde mensen als bij mensen met diabetes.

10 tips hoe u uw nachtrust kunt bevorderen:

Bouw de dag af
Heeft u een veeleisende baan, een druk gezinsleven of volgt u een intensieve studie? Dan is het verleidelijk om tot laat in de avond bezig te zijn. Toch is het beter om een paar uur voor het slapengaan rust in te bouwen. Lees een boek, maak een avondwandeling of kijk naar een niet te zwaar tv-programma. Door de rust daalt het adrenalineniveau en hierdoor slaapt u beter en heeft u de volgende dag weer meer energie voor uw drukke leven.

Een donkere slaapkamer zorgt voor een betere nachtrust
Goede gordijnen zorgen voor een donkere slaapkamer. Mijd daarnaast elektrische apparatuur in uw slaapkamer omdat al het licht uw slaap-waakritme verstoort. Wilt of kunt u dat niet, plak dan de lampjes van de televisie en dvd-recorder af met tape, draai de elektrische wekker om en zet de telefoon op vliegtuigstand, zodat u niet wakker schrikt van binnenkomende berichten.

Vermijd het kijken naar schermen vlak voor het slapen

Uw lichaam maakt het slaaphormoon melatonine aan zodra het donker wordt. Dit hormoon helpt bij het in slaap vallen. U kunt daarom beter niet in bed uw Facebook, Instagram en Twitter checken op uw tablet of smarthpone. Juist het blauwe licht van schermen remt de aanmaak van melatonine. Wilt u toch nog op uw tablet of smartphone, zet dan de helderheid van het scherm zo laag mogelijk.

Ga niet naar bed met een volle maag
Zwaar, vet en veel eten voor het slapengaan is een afrader. Probeer de uren voordat u gaat slapen niets meer, of alleen iets lichts te eten. Dat is rustiger voor uw spijsvertering.

Probeer een slaapverwekkende ademhalingsoefening
Iedereen die de sociale media volgt, heeft deze tip waarschijnlijk al voorbij zien komen, maar baat het niet, schaadt het niet, dus hier nog een keer. Sommige mensen zweren erbij en zeggen vrijwel direct in slaap te vallen door de volgende ademhaling: 4-7-8. Vier seconden inademen, zeven seconden adem inhouden en acht seconden uitademen. Dit herhaalt u totdat u slaapt. In het begin lijkt het moeilijk, maar het went snel.

Zorg voor voldoende beweging overdag
Dit is een valkuil. Mensen die slecht slapen, zijn geneigd minder te bewegen overdag omdat ze moe zijn. Jammer, want door beweging gaat u zich fitter voelen en valt u ’s avonds makkelijker in slaap.

Hanteer vaste bedtijden
Voor een goed slaapritme kunt u het beste elke dag rond het zelfde tijdstip naar bed gaan en opstaan. Uitslapen in het weekend is wel lekker maar u haalt er de gemiste slaap van door de week niet mee in.

Ligt u regelmatig wakker, misschien helpt meditatie
Mensen die moeilijk in slaap komen of regelmatig liggen te piekeren, kunnen baat hebben bij meditatie. Eén van de eerste effecten die mensen ervaren als ze gaan mediteren is een betere nachtrust en meer concentratie overdag. Er worden tegenwoordig op veel plaatsen meditatietrainingen gegeven, informeer bij uw huisarts of kijk op internet.

Sluit een mogelijke slaapapneu uit
Bent overdag oververmoeid, wordt u ’s nachts vaak wakker en snurkt u? Dan heeft u misschien een slaapapneu. Hierbij stopt u tijdens het slapen regelmatig tien seconden met ademhalen, om deze daarna weer te hervatten. Een slaapapneu heeft negatieve effecten op uw gezondheid. Zo bemoeilijkt een slaapapneu het regelen van uw diabetes. Het terugkomende zuurstoftekort in de nacht, werkt insulineongevoeligheid in de hand. Vermoed u een mogelijke slaapapneu, overleg dit dan met uw (diabetes)behandelaar.

Schakel professionele hulp in
Heeft u een chronisch slaapprobleem, dan is het wellicht zinvol de hulp in te schakelen van een slaapcentrum. Er is sprake van een slaapstoornis als u ten minste drie maanden, vaker dan drie keer per week een gestoorde nachtrust heeft. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw huisarts.
facebook google plusgoed slapen, goed voor insulinegevoeligheid, diabetes
goed slapen, goed voor insulinegevoeligheid