logo bloedsuiker
    Juni 2015
Kan orale insuline type 1 voorkomen?

Kun je bij kinderen die een genetische aanleg hebben om diabetes type 1 te krijgen, het ontstaan van deze ziekte voorkomen door ze een bepaalde dosis insuline in de mond (oraal) te geven? Dit is in een internationale studie onderzocht bij een groep kinderen tussen de 2 tot 7 jaar die uit families komen waar diabetes type 1 voorkomt. Zij hadden een genetische aanleg op grond van HLA genotype, dat zijn genotypes die te maken hebben met auto-immuun problemen.

Wat bleek?
Bij de kinderen die een periode een dosis insuline van 67,5 mg toegediend kregen via het slijmvlies van de mond, ontstond een immuunreactie die de kans op het daadwerkelijk krijgen van diabetes type 1 verkleint. De deelnemende kinderen hadden geen last van hypo’s door de oraal toegediende insuline.

Conclusie?
Dit onderzoek bevindt zich in een pril stadium, maar de resultaten zijn interessant. Het zal nog een aantal jaar duren voordat duidelijk is of op deze manier het krijgen van diabetes type 1 bij kinderen met een bepaalde genetische aanleg voorkomen kan worden.

Bron: Journal of the American Medical Association
JAMA. 2015 Apr 21;313(15):1541-9. doi: 10.1001/jama.2015.2928.

facebook google pluswetenschap
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek 'nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks één of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften