logo bloedsuiker
    Juni 2015
Ramadan, lange vastendagen

Rond 18 juni begon de ramadan. Dit jaar valt dit bijna samen met de langste dag van het jaar en dat maakt deze ramadan zwaarder dan normaal. Want tijdens de ramadan vasten moslims tussen zonsopgang en zonsondergang. In de zomermaanden beslaat dat een veel langer deel van het etmaal, dan in de winter. Bovendien kan het in deze periode heel warm zijn en dan is het moelijker om niet te drinken. Toch kijken veel van de 900.000 moslims in Nederland uit naar deze bijzondere maand waarin het samenzijn met familie en vrienden een grote rol speelt.

Ontregelde diabetes
Mensen met een chronische ziekte kunnen vrijstelling krijgen van de ramadan, maar uit onderzoek* blijkt dat circa 43 procent van de mensen met diabetes type 1 en 79 procent van de mensen met diabetes type 2 meedoet aan de vastenmaand.
Tijdens de ramadan verandert er veel: de tijd waarop men opstaat, de etenstijden, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën, de hoeveelheid koolhydraten en eventueel lichamelijke activiteit. Door deze veranderingen is de kans groot dat de diabetes ontregeld raakt. Zeker als hiermee geen rekening wordt gehouden.

Doet u mee aan de ramadan?
Doet u mee aan de Ramadan? Overleg dan met uw diabetesbehandelaar hoe u dit het beste kunt combineren met uw diabetes zonder te veel ontregeld te raken.

Bron: diabetesfederatie.nl

*Population-based study of diabetes and its characteristics during the fasting month of Ramadan in 13 countries: results of the epidemiology of diabetes and Ramadan 1422/2001 (EPIDIAR) study.
Salti I, Bénard E, Detournay B, Bianchi-Biscay M, Le Brigand C, Voinet C, Jabbar A; EPIDIAR study group.
Source. Division of Endocrinology and Metabolism, American University of Beirut, Lebanon.

 

facebook google plusramadan
Uit onderzoek blijkt dat circa 43 procent van de mensen met diabetes type 1 en 79 procent van de mensen met diabetes type 2 meedoet aan de vastenmaand