logo bloedsuiker
    Juni 2015
Gezocht:
hoofdpersoon documentaire ‘Suikerlijers’

Charlotte Hoogakker, regisseur van o.a. ‘Het Klokhuis’ en ‘Bikkels’, zoekt een hoofdpersoon voor een documentaire over diabetes in de puberteit. Voor deze film roept ze ook jongeren met diabetes op om selfies, vlogs en blogs te plaatsen op Facebook. Charlotte: “Dit alles wil ik verwerken in een suikerfilm van 100 mensen, 100 gezichten, 100 verhalen met één deler: suiker.”

Diabetes, zo suf
“Diabetes? Ik? Dat klonk zo suf”“Het imago van diabetes kan wel een boost gebruiken”, zegt Charlotte (37). Drieënhalfjaar geleden kreeg ze te horen dat ze diabetes type 1 had. “Ik was stomverbaasd. Diabetes? Ik? Dat klonk zo suf. Ik wist ook helemaal niet dat er zoiets bestond als type 1 of 2, twee heel verschillende dingen maar wel met dezelfde naam.”

Lastig
Maar goed, er was geen ontkomen aan: Charlotte moest aan de slag met haar diabetes. “Dan loop je tegen heel veel dingen aan. Voor mij was en is dat lastig, maar ik denk dat dit voor een puber nog veel lastiger is.”

Hoofdrolspelers
“Ik wil de film omlijsten met allemaal selfies, vlogs en blogs van jongeren met diabetes”Samen met Stichting Kinderdiabetes Zeeland ontstond het idee een documentaire te maken waarin jongeren met diabetes zich herkennen en mensen zonder diabetes een indruk krijgen hoe het is om 24/7 met deze ziekte te leven. “Deze documentaire wil ik samen met jongeren met diabetes maken. Ik zoek nog één of meerdere hoofdpersonen met wie ik de documentaire wil draaien. Daarnaast wil ik de film omlijsten met allemaal selfies, vlogs en blogs van jongeren met diabetes.”

Meer begrip
In de documentaire wil Charlotte het dagelijks leven van een puber met diabetes vangen. “Ik heb een beetje hetzelfde doel voor ogen als met het programma ‘Bikkels’. Hierin volgen we kinderen in unieke situaties. Zij stuiten vaak op onbegrip van de omgeving. Door hun situatie te laten zien, krijgen mensen meer begrip en ontstaat er ruimte voor de jongeren die het hebben. Zonder dat het iets aan de situatie of de ziekte verandert.”

Meedoen via Facebook
Alle jongeren met diabetes tussen de 16 en 22 jaar kunnen selfies, blogs en vlogs kwijt via de Facebookpagina Suikerlijers. Hier kunnen ze (binnenkort) ook voorbeelden bekijken, zodat ze een beeld krijgen van wat de bedoeling is.

Alles kan, alles mag
“Zoete momenten, zure momenten. Alleen, samen, gezellig of helemaal niet. Vijf seconden of één minuut, maakt niet uit”Wat kunnen ze posten? “Laat zien hoe het is om dag en nacht, 24/7 met diabetes te leven. Wat doe je? Wat voel je? Hoe zie je er uit? Zoete momenten, zure momenten. Alleen, samen, gezellig of helemaal niet. Alles mag, alles kan. Vijf seconden of één minuut, maakt niet uit. Uiteindelijk wordt alles verweven tot één verhaal, één documentaire, verteld vanuit verschillende gezichtspunten.”

Regietips nodig? Tips en trics
Jongeren die willen meedoen maar niet goed weten hoe, kunnen hun vragen mailen naar Charlotte of posten op de Facebookpagina Suikerlijers. Ze krijgen dan persoonlijk regietips van Charlotte.

Wat gaat er met de film gebeuren?
“Als de documentaire klaar is, gaat ie in ieder geval naar de kinderdiabetespoli’s in Nederland. En dan kijken wat we er nog meer mee kunnen doen, hopelijk een paar festivals, dat zou mooi zijn en wie weet wat nog meer.”

Blog, vlog of selfie plaatsen?
Ga naar Facebook ‘Suikerlijers’

Vragen?
Mail naar Charlotte Hoogakker: postvoorlot@gmail.com of regieassistent Scarlet Hijmans: s.hijmans@hotmail.com of suikerlijers@gmail.com

facebook google plusfoto Suikerlijers