logo bloedsuiker
    Mei 2015
Hoe slecht is buikvet?
Lisa Weinberg is 52 jaar. Zij werkt al jaren met veel plezier in een hotel, maar heeft nu plannen om met haar man een wereldreis te gaan maken. Zij heeft type 1 diabetes zo lang zij zich kan herinneren en heeft de regulatie goed op orde. Zij gebruikt een pomp, heeft helaas wel eens echt vervelende hypo’s, maar weet die steeds beter op te vangen. De laatste jaren heeft zij het gevoel dat haar buikomvang toeneemt, terwijl haar armen en benen niet dikker worden. Zij heeft gelezen dat buikvet ongezond is en vraagt zich af wat zij hiertegen kan doen.

Vetverdeling
Te veel vet in de lever en spieren veroorzaakt insulineresistentieVetweefsel heeft als belangrijke functie energie op te slaan die het lichaam niet direct nodig heeft. Maar vetweefsel heeft ook andere functies en dit wordt onder meer bepaald door de plaats in het lichaam waar het vet wordt opgeslagen. Zo heeft u onderhuids vet en buikvet wat tussen de darmen ligt. Maar ook rondom het hart, langs de bloedvaten en in de botten kan vet aanwezig zijn. De verdeling van het vet op de verschillende plaatsen in het lichaam, is niet voor iedereen hetzelfde. Tenslotte kan vet ook in de lever en spieren worden opgeslagen. Als daar teveel vet wordt opgeslagen, veroorzaakt dat insulineresistentie: verminderde gevoeligheid voor insuline.

Appel en peer
Bij sommige mensen wordt de overtollige energie vooral in buikvet opgeslagenAls u vaak net iets teveel eet, krijgt u teveel energie binnen. Die energie wordt opgeslagen in het vetweefsel. Het is al langer bekend dat er grote verschillen zijn tussen mensen wat betreft de verdeling van vetweefsel. Bij sommige mensen wordt de overtollige energie vooral in buikvet opgeslagen, bij andere vooral in onderhuids vetweefsel van armen, benen, billen en romp.  Mensen met veel buikvet hebben meer een appelvorm, terwijl mensen met vooral onderhuids vet meer een peervorm hebben. De verhouding tussen de omtrek van het lichaam ter hoogte van de taille en de omtrek ter hoogte van de heupen geeft vrij goed een indruk over de vetverdeling. Bij wetenschappelijk onderzoek wordt de vetverdeling ook in beeld gebracht met een CT scan of een MRI.

Oorzaken
Er is nog veel onbekend met betrekking tot de vetverdeling in het lichaam. Wel weten we dat erfelijke aanleg, bepaalde hormonen, het zenuwstelsel en geneesmiddelen zoals prednison invloed hebben. Mensen die langer een wat hogere dosis prednison gebruiken krijgen meer vetweefsel in de buik en het gelaat, maar juist minder vetweefsel in armen en benen.

Vet op de verkeerde plaats
Mensen met veel buikvet hebben een grotere kans om diabetes te krijgenMensen met veel buikvet hebben een grotere kans om diabetes te krijgen. Bij mensen met diabetes hebben degenen met teveel buikvet meer insulineresistentie: zij hebben meer tabletten of insuline nodig om een goede regulatie van de diabetes te bereiken. Dat komt in elk geval voor een deel omdat deze mensen ook meer vet in de lever en spieren hebben opgeslagen. Dit vet in lever en spieren wordt ook wel ectopisch vet, vet op de verkeerde plaats, genoemd. Als iemand afvalt verdwijnt dit vet het eerst.

Bruin vet
Bruin vet verbrandt juist energie, vooral bij kouLangs de ruggenwervels en bij de schouders hebben wij ander vetweefsel: bruin vet. Dit vetweefsel heeft als belangrijkste functie om voor warmte te zorgen. In dit vetweefsel wordt juist energie verbrand in plaats van opgeslagen. Bij een pasgeborene is er veel bruin vet aanwezig, bij volwassen mensen veel minder. Als u het koud heeft, is dit bruine vet veel actiever dan als u het al warm heeft. Er wordt onderzocht of bruin vet geactiveerd kan worden zonder koude. Dat kan gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2 of mensen met overgewicht.   

Lisa Weinberg
Lisa Weinberg heeft inderdaad een beetje een buikje gekregen. Haar tailleomtrek is 89 cm. Boven de 88 cm is er een toegenomen risico op hart- en vaatziekten. Heleen, haar diabetesverpleegkundige, heeft even teruggekeken naar de gegevens van 2010 en eerder. Dat laat zien dat Lisa geleidelijk meer insuline nodig heeft terwijl haar HbA1c onveranderd is. Achteraf gezien is Lisa vanaf 2011 in het hotel meer kantoorwerk gaan doen en heeft zij ook geen tijd meer genomen voor het zwemmen wat zij vroeger twee tot drie keer per week deed. Lisa krijgt het advies tijdens haar werk te proberen wat meer te bewegen. Ook zou het fijn zijn als ze het zwemmen weer kan oppakken. Hiermee kan ze haar insulineresistentie verminderen en wellicht ook haar buikomvang. Ze kan met een gerust hart een wereldreis maken, zeker als ze van plan is tijdens haar reis meer te gaan bewegen.
facebook google plusvictor en eelco
Wilt u een casus voorleggen aan Eelco Meesters en Victor Gerdes, internisten en hoofdredacteuren van Bloedsuiker? Mail deze naar: redactie@bloedsuiker.nl


Is uw buik te dik?

Meet uw buikomvang

Meet uw buikomvang tussen de onderkant van uw ribben en de bovenkant van uw bekken met een flexibel meetlint. Hieronder ziet u hoe het met uw buikomvang is gesteld.

Buikomvang volwassen vrouwen:
• minder dan 68 cm, u bent iets te licht
• van 68 – 80 cm, goed: hou dit gewicht
• van 80 – 88 cm: u nadert de risicogrens: probeer richting de 80 te komen
• 88 of meer: uw buikomvang is te dik, probeer af te vallen

Buikomvang volwassen mannen:
• minder dan 79 cm, u bent iets te licht
• van 79 – 94 cm, goed: hou dit gewicht
• van 94 – 102 cm: u nadert de risicogrens: probeer richting de 94 te komen
• 102 of meer: uw buikomvang is te dik, probeer af te vallen


Bruin vet thermoneutraal en milde kou
In een warme omgeving is het bruine vet niet actief (foto links). Tijdens blootstelling aan milde kou vindt actieve warmteproductie plaats in het bruine vet (foto rechts), wat zichtbaar kan worden gemaakt op een PET/CT scan

Bron:
‘Bruin vet thermoneutraal en milde kou’ by Mjw.hanssen - Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons