logo bloedsuiker
    Mei 2015
Onderzoek naar behandeling spuitplekken
"Eigenlijk hebben wij bij toeval ontdekt dat endermotherapie® – een massagebehandeling voor verschillende aandoeningen –  ook een positieve invloed heeft op lipohypertrofie”, zegt huidtherapeut Mareille Keuch. Lipohypertrofie, ook wel spuitplekken of lipo’s genoemd, zijn verdikkingen onder de huid die kunnen ontstaan als iemand te vaak op dezelfde plek insuline injecteert of een infuusnaald zet voor de insulinepomp. Deze spuitplekken kunnen verhinderen dat de insuline goed wordt opgenomen, met als risico onvoorspelbare glucosewaarden. Op dit moment bestaat er nog geen behandeling voor deze onderhuidse verdikkingen. Mensen die last hebben van spuitplekken, krijgen het advies voorlopig niet meer op die plek te injecteren. De verdikking moet door rust verdwijnen. Dit kan enkele weken tot maanden duren.

Effectief
Huidtherapeute Mareille Keuch, werkzaam bij MediDerma in Purmerend, ontdekte per toeval dat een endermotherapiebehandeling effectief kan zijn bij de genezing van spuitplekken. Om uit te zoeken of haar vermoede klopte, zocht ze contact met Annemieke Fens – de Graaf, praktijkverpleegkundige in Huisartsenpraktijk Melbourne te Purmerend. Bij twee patiënten bleek de behandeling effectief.

Wat is endermotherapie?
Endermotherapie werd ontwikkeld om verkleefde brandwonden mee te behandelenEndermotherapie® is een behandeling die wordt uitgevoerd met behulp van een LPG®-apparaat. Het is een non-invasieve techniek, waarbij een huidplooi wordt gecreëerd tussen twee bewegende rollen. De mechanische beweging van het apparaat zorgt voor stimulatie op de oppervlakkige lagen, zodat verhardingen zachter worden. Het LPG®-apparaat werd dertig jaar geleden ontwikkeld door Louis-Paul Guitay, oorspronkelijk bedoeld om verkleefde brandwonden te behandelen.

EADV Grant
Dat het om een hoopgevende ontdekking gaat, blijkt uit het feit dat Keuch en Fens afgelopen maart tijdens het EADV symposium de EADV Grant in ontvangst mochten nemen. Met het bedrag van deze grant – 5000 euro – gaan ze de effectiviteit van endermotherapie bij spuitplekken verder onderzoeken.

Onderzoek
De behandelde plek wordt dan vergeleken met de onbehandelde spuitplekAan het Purmerendse onderzoek kunnen 25 mensen met diabetes meedoen bij wie aan beide zijden van het lichaam sprake is van vergelijkbare lipohypertrofie, bijvoorbeeld links en rechts op de buik, of op het linker- en rechterbovenbeen. Gedurende de onderzoeksfase wordt één van de beide plekken behandeld met endermotherapie® en mag er in beide plekken geen insuline worden geïnjecteerd. De verwachting is dat na tien massages van twintig minuten in een periode van vijf weken de conditie van de huid flink is verbeterd. De behandelde plek wordt dan vergeleken met de onbehandelde spuitplek. Op die manier wordt onderzocht of endermotherapie effectief is bij de behandeling van lipohypertrofie.
 
Interesse of meedoen?

Voor meer informatie over dit onderzoek of eventuele deelname, kijk op mediderma.nl/huidproblemen/962-2/ of mail naar lipohypertrofie@gmail.com .
facebook google plusendermotherapie.guus
Door de techniek van endermotherapie lijken de onderhuidse verdikkingen zachter te worden


endermotherapie fens en keuch.guus
Annemieke Fens de Graaf en Mareille Keuch. Op dit moment bestaat er nog geen behandeling voor spuitplekken. Het zou mooi zijn als endermotherapie hier verandering in kan brengen