logo bloedsuiker
    Maart 2015
Pijn in mijn hand. Komt dat door diabetes?
Jessica Klazinga (44) is verpleegkundige en werkt al twaalf jaar met veel plezier in het ziekenhuis. Zij heeft al meer dan dertig jaar type 1 diabetes. De diabetes is al lang goed gereguleerd. Zij gebruikt een insulinepomp, geen andere medicijnen. Zij heeft geen echte complicaties van haar diabetes. Wel had zij in periodes meer last van hypo’s, maar dat is nu nog maar een enkele keer. De laatste weken heeft zij gemerkt dat zij pijn heeft in haar rechterhand, ook een vreemd gevoel. Zij heeft vooral ‘s nachts last. Haar huisarts denkt dat het waarschijnlijk een carpaal tunnel syndroom is. Zij vraagt zich af wat dit is en of dit samenhangt met haar diabetes.

De zenuw gaat door een tunnel bij de pols
De zenuwen van de hand gaan aan de binnenzijde van de pols door een tunnel, samen met de pezen van spieren van de hand. De tunnel wordt gevormd door de botten bij de pols, de handwortelbeentjes, en een peesblad bij de handwortel tussen pink en duim. Als de belangrijkste zenuw bekneld raakt in deze tunnel wordt dat een carpaal tunnel syndroom genoemd. De belangrijkste zenuw die door de tunnel gaat is de nervus medianus (middelste zenuw van de arm). Deze zorgt voor het gevoel van een belangrijk deel van de hand aan de binnenzijde, maar ook voor het bewegen van een aantal spieren van de hand.

Carpaal tunnel syndroom
De klachten kunnen verbeteren door met de hand te schuddenBij het carpaal tunnel syndroom is er meestal pijn of een prikkelend of doof gevoel in de hand en de vingers. Het gaat hierbij om met name de duim, wijsvinger en middelvinger en het gebied van de handpalm wat hierbij hoort. De pijn kan ook uitstralen naar de arm of de schouder. De pijnklachten zijn vaak ‘s nachts erger. Mensen worden er zelfs wakker van. De klachten kunnen uitgelokt worden door de hand lang in een verkeerde houding te houden of door repeterende bewegingen waarbij de zenuw afgekneld wordt. De klachten kunnen juist verbeteren door met de hand te schudden. Als het gevoel in de hand minder goed is kan het zijn dat iets vastpakken lastiger wordt. Met name als er ook verlies van kracht van handspieren bijkomt is dat probleem groter: mensen kunnen zomaar iets laten vallen.

Wat veroorzaakt het carpaal tunnel syndroom?

De zenuw kan dikker worden door een ontstekingDe zenuw kan bekneld raken doordat de tunnel in de pols nauwer wordt of doordat de zenuw dikker wordt. De tunnel kan nauwer worden voor de zenuw doordat de pezen van handspieren die ook door de tunnel gaan dikker zijn geworden door ontsteking of bindweefselvorming. Mensen die veel repeterende bewegingen met de hand maken, bijvoorbeeld bij hun werk, hebben hier eerder last van. Ook bij reuma en andere gewrichtsaandoeningen kunnen de pezen verdikt zijn. Daarnaast kan vocht in de weefsels of verandering aan de botten van de handwortel bijdragen. Bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of bij een veel te trage werking van de schildklier kan bindweefsel extra vocht vasthouden. De zenuw kan dikker worden door een ontsteking, mogelijk ook door veranderingen aan de kleine bloedvaten die de zenuw voeden. Een hoger risico op carpaal tunnel syndroom wordt gezien bij mensen met obesitas, met diabetes, met erfelijke aanleg en bij mensen die al op een andere plek zenuwuitval gehad hebben.

Komt carpaal tunnel syndroom vaker voor bij diabetes?
Zowel de duur van de diabetes, als de HbA1c-waarden spelen een rolOngeveer vijftien tot twintig procent van de mensen met diabetes krijgt of heeft last van het carpaal tunnel syndroom. Dat is vaker dan bij mensen zonder diabetes. Mensen met overgewicht hebben ook vaker een carpaal tunnel syndroom. Het is onduidelijk of het vaker voorkomen van het carpaal tunnel syndroom komt door verhoogde glucosewaarden of het overgewicht. In een groot onderzoek naar problemen van de handen bij type 1 diabetes, waarvan carpaal tunnel syndroom een belangrijke is, werd een duidelijke relatie gevonden met glucoseregulatie. Zowel de duur van de diabetes, als de HbA1c-waarden waren duidelijk gerelateerd aan het bestaan van deze problemen aan de handen. Ook de aanwezigheid van andere diabetescomplicaties verhoogden de kans.

Hoe weet de dokter of het een carpaal tunnel syndroom is?
Om te beginnen stelt de dokter vast of de klachten passen bij het carpaal tunnel syndroom, of dat er aanwijzingen zijn voor een andere betere verklaring. Bepaalde simpele tests bij lichamelijk onderzoek kunnen de arts helpen, maar deze tests zijn niet erg nauwkeurig. Een test waarbij de hand zo gehouden wordt dat de zenuw rekt, wordt veel gebruikt. Als de klachten niet hevig zijn zal er meestal geen aanvullende meting nodig zijn. Als de klachten wel ernstig zijn, zal de dokter verder onderzoek laten doen. Via de neuroloog wordt dan de zenuwgeleiding over de zenuw gemeten met een elektromyogram (EMG). Als de geleiding vertraagd is ter hoogte van de carpale tunnel bevestigt dat de diagnose. Als er verdenking op een probleem van de botten is zal een röntgenfoto nodig zijn.

Hoe wordt carpaal tunnel syndroom behandeld?

Medicijnen, een spalk of een injectie met corticosteroïden kunnen verlichting gevenAls de klachten mild zijn is geen behandeling nodig. Als de klachten ontstaan in de zwangerschap wordt ook vaak afgewacht omdat de ervaring heeft geleerd dat deze klachten meestal spontaan over gaan. Om de pols rust te geven kan gekozen worden voor een spalk om de pols. Dit kan heel goed effect hebben. Een spalk kan ook nuttig zijn voor mensen die eerder klachten gehad hebben en die bij hun werk de handen en pols steeds belasten.
Als de klachten ernstiger zijn kan een injectie met corticosteroïden, medicijnen die een ontstekingsremmende werking hebben, goed helpen. Dat kan ook eventueel herhaald worden. Als dat niet helpt kan een plastisch chirurg of neurochirurg de tunnel groter maken door het peesblad tussen pink en duim te klieven. Er zijn verschillende technieken.

Hoe is het Jessica Klazinga vergaan?
Omdat het zowel op het werk als thuis erg druk was, verbeterden de klachten eerst niet goed. Zij heeft toen een corticosteroïdeninjectie gehad waarmee de klachten enorm verbeterd zijn. Op het werk is zij op aanraden van de bedrijfsarts een spalk gaan dragen. Daar is zij vrij snel aan gewend.
Zij heeft geen andere complicaties van haar diabetes en de diabetes is ook goed gereguleerd. In die zin is het niet zeker of het carpaal tunnel syndroom bij haar met de diabetes samenhangt. Wel heeft zij fors overgewicht, zij is 1.70 meter lang en weegt 94 kg. Zij wilde daar toch al wat aan doen. Haar problemen met haar hand zijn daarvoor een extra stimulans.
facebook google plusvictor en eelco
Wilt u een casus voorleggen aan Eelco Meesters en Victor Gerdes, internisten en hoofdredacteuren van Bloedsuiker? Mail deze naar: redactie@bloedsuiker.nl


carpaal tunnel syndrome


spalk carpaal tunnel syndroom
Een spalk om de pols geeft rust. Dit kan een goed effect hebben