logo bloedsuiker
    Maart 2015
Zes of twaalf weken antibiotica bij botontsteking aan voet?
Is er verschil in het genezingsproces van een ontsteking van het bot (osteomyelitis) in een diabetische voet na de behandeling met een antibioticakuur van zes of van twaalf weken?

Dit werd onderzocht bij veertig Franse mensen met diabetes die een botontsteking hadden in de voet. Twintig van hen kregen een antibioticakuur voor zes weken, de andere twintig voor twaalf weken. Er werd gekeken of de ontsteking na de behandeling was verdwenen en niet terugkeerde. Ook werd bijgehouden of de deelnemers in de twaalf maanden na de behandeling alsnog een operatie en/of botamputatie moesten ondergaan.

Wat bleek?
Er werd geen verschil gevonden tussen de behandeling van zes of twaalf weken met antibiotica. Een behandeling van zes weken lijkt te volstaan bij mensen met diabetes die een botontsteking hebben aan de voet.

Bron: Diabetes Care, februari 2015, six-week versus twelve-week antibiotic therapy for nonsurgically treated diabetic foot osteomyelitis: a multicenter open-label controlled randomized study
facebook google pluswetenschap
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek 'nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks één of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften