logo bloedsuiker
    Maart 2015
DPP4-remmers, GLP1-analogen en hartfalen
Eerder onderzoek suggereerde dat DPP4-remmers en GLP1-analogen, misschien een verhoogde kans op hartfalen kunnen geven, vooral een verminderde pompfunctie van het hart. DPP4-remmers en GLP1-analogen zijn relatief nieuwe medicijnen voor met name mensen met diabetes type 2. Deze medicijnen zijn gebaseerd op de werking van darmhormonen en dragen bij aan de glucoseregulatie. Ze worden ook wel incretines genoemd.

Groot onderzoek
Omdat er behoefte was aan meer informatie over de veiligheid van deze nieuwe diabetesmedicijnen, hebben Canadese onderzoekers de gegevens van 57.737 mensen geanalyseerd die tussen januari 2007 en maart 2012 één van de nieuwe medicijnen kregen voorgeschreven voor de behandeling van diabetes type 2.

Wat bleek?
Deze relatief grote studie laat geen aanwijzingen zien voor een verhoogd risico op hartfalen bij het gebruik van incretines. Om helemaal zeker te zijn dat er echt geen licht verhoogd risico is, moeten deze gegevens nog worden bevestigd in een vergelijkbare grote studie.

Bron: Diabetes Care februari 2015, incretin-Based Drugs and the Risk of Congestive Heart Failure
facebook google pluswetenschap
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek 'nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks één of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften