logo bloedsuiker
    Februari 2015
70-plussers slikken te weinig
vitamine D
In de vorige nieuwsbrief publiceerden we een artikel over de rol van vitamine D bij diabetes. In dit stuk concluderen we dat er op dit moment geen aanleiding is voor mensen met diabetes om extra vitamine D te nemen. Er wordt momenteel nog onderzocht of dit wellicht wel nodig is.

Zolang er geen duidelijkheid is over de relatie tussen diabetes en vitamine D, kunt u het beste het advies van de gezondheidsraad opvolgen (zie onderaan). Tijdens het symposium ‘Voeding en Ouderen’ georganiseerd door de Nederlandse Zuivelorganisatie bleek eind vorig jaar echter dat slechts 20-25% van de ouderen het advies van de Gezondheidsraad opvolgt. Volgens prof. dr. Lisette de Groot, hoogleraar Voeding van de oudere mens aan Wageningen Universiteit gaat het nemen van extra vitamine D gepaard met 20 à 30% minder fracturen en valincidenten. De Groot: “Osteoporose (botontkalking) komt veel voor: 850.000 Nederlanders lijden aan botontkalking en de factuurincidentie is schrikbarend hoog: 80.000 50-plussers per jaar.” Heupfracturen gaan gepaard met een verhoogd sterfterisico. De Groot: “Het eerste jaar na een heupfractuur is het sterfterisico onder ouderen drie tot acht keer zo hoog. En het werkt lang door: tot tien jaar na de heupfractuur is er nog een verdubbeld sterfterisico.”

De Gezondheidsraad adviseert een vitamine D-supplement voor:
Vrouwen tussen 50 en 70 jaar
 10 mcg/dag
Iedereen vanaf 70 jaar 20 mcg/dag*
Iedereen met donkere huidskleur of mensen die te weinig buiten komen (minder dan 15-30 minuten per dag buiten tussen 11.00 en 15.00 uur) 10 mcg/dag
Kinderen tot vier jaar, tenzij zij dagelijks meer dan een halve liter zuigelingenvoeding of opvolgmelk gebruiken 10 mcg/dag
Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven   
 10 mcg/dag

*    in de vorige uitgave van Bloedsuiker schreven we onterecht dat mannen boven de zeventig jaar 10 mcg/dg vitaminesuppletie nodig hebben. Dit had moeten zijn: 20 mcg/dg. We hebben dat inmiddels aangepast in de tekst.

Dagelijks 20 microgram vitamine D extra wordt gebruikt door:
•    mensen die osteoporose (botontkalking) hebben of in een verzorgings- of verpleeghuis wonen
•    vrouwen vanaf vijftig  jaar met een donkere huidskleur die onvoldoende buitenkomen en vrouwen vanaf vijftig jaar die een sluier dragen.
•    mannen en vrouwen vanaf zeventig jaar

Bron: www.voedingsmagazine.nl

Meer lezen:
de rol van vitamine D bij diabetesfacebook google plus