logo bloedsuiker
    Februari 2015
Langer leven na maagoperatie?
Leven mensen die een operatie ondergaan aan hun maag in verband met extreem overgewicht (bariatrische chirurgie), langer dan mensen die even zwaar zijn, maar die geen maagoperatie ondergaan? Dit werd onderzocht in een Amerikaanse studie die in januari 2015 in de JAMA (Journal of the American Medical Association) werd gepubliceerd.

Wat werd onderzocht?
In het onderzoek werden 2500 mensen gevolgd die bariatrische chirurgie ondergingen. Ze waren gemiddeld 52 jaar en hadden een Body Mass Index (BMI) van 47 (extreem overgewicht).  Van hen kreeg 74% een gastric bypass, 15% een sleeve gastrectomy, 10% een adjustable gastric banding (aanpasbare maagband) en 1% een ander type operatie.
Deze groep mensen werd vergeleken met 7462 participanten met een gemiddelde leeftijd van 53 en BMI van 46. De studie duurde veertien jaar.

Wat bleek?
Van de groep die bariatrische chirurgie onderging, overleed 2,4% in het eerste jaar na de operatie, 6,4% binnen vijf jaar en 13,8% binnen tien jaar. Bij de groep mensen die geen operatie hebben gehad, overleed in het eerste jaar 1,7%, binnen vijf jaar 10,4% en binnen tien jaar 23,9%.

Conclusie
Van de mensen met ernstig overgewicht die bariatrische chirurgie ondergingen, stierven minder mensen in de vijf en tien jaar na de operatie, dan bij de vergelijkbare groep mensen die geen operatie ondergingen.
Dit onderzoek bevestigt de gunstige relatie tussen bariatrische chirurgie en overlijden bij mensen met extreem overgewicht zoals al eerder was aangetoond bij jongere vrouwen.

Lees hier meer over de verschillende maagoperaties en mogelijkheden
slotervaartziekenhuis/bariatrische-chirurgie

Wat kun je nog eten na een maagoperatie?
bloedsuiker.nl

bron: JAMA, 6 januari 2015
jama.jamanetwork.com
facebook google pluswetenschap
Wereldwijd wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de genezing en behandeling van diabetes. Voor de rubriek 'nieuws uit de medische wetenschap' selecteren we maandelijks één of twee toonaangevende onderzoeken uit de internationale medische vaktijdschriften


AL bloedsuiker maagomleidingDEF
Infographic Anne Luchies

Voeding gaat via de mond en de slokdarm naar de maag. Van daaruit komt het terecht in de dunne en dikke darm om dan via de anus het lichaam te verlaten. Na operaties voor overgewicht kan nog maar een klein deel van de maag gebruikt worden. Hierdoor kunnen mensen minder grote hoeveelheden eten. Afhankelijk van de operatie waarvoor iemand kiest, wordt ook nog een deel van de darm omgeleid.