logo bloedsuiker
    December 2, 2014
December!?
Een lastige maand

In alle opzichten een bijzondere maand: te beginnen met het Sinterklaasfeest, al wéken voor 5 december -met name voor gezinnen met jonge kinderen- een spannende en gezellige tijd, vol gedichten, surprises etc. Direct daarna komt de kerstboom in huis, wordt er versierd, gezelligheid gecreëerd met kaarsjes etc.. Uitnodigingen voor het kerstdiner volgen voor kerstavond, eerste, tweede en zelfs derde en vierde kerstdag -en niet te vergeten- de kerst- en nieuwjaarskaarten en uitnodigingen stromen binnen. Waar vieren we dit jaar oud en nieuw en toasten met onze familie en/of vrienden op het nieuwe jaar?

Persoonlijk vind ik dit naast een heel gezellige tijd, toch ook de lastigste maand van het jaar.Onder het motto één pepernoot is géén pepernoot, ben je verplicht koolhydraten te tellen Immers: pepernoten! Ik weet niet wat u vindt, maar ik vind ze heeeeeerlijk!!! Onder het motto één pepernoot is géén pepernoot, ben je verplicht koolhydraten te tellen en daarop te anticiperen ;-)
De koolhydraatkenner app zegt hierover: 3 pepernoten à 10 gr vertegenwoordigen 7 kh en 5 kruidnoten à 5 gr 'maar' 3 kh. Ha! Kent u het verschil? Ik inmiddels wel, de 'pepernoten' die wij kennen zijn eigenlijk kruidnoten en pepernoten zijn brokken 'taaitaai', snapt u? Of ik ze tel.......... uhhhh, nee eigenlijk niet. Een 'handje' vol bedraagt zo'n 10 stuks? Enne, blijft het bij één handje? Even rekenen dus!

Vervolgens de kerst. Kook je zelf? Heb je een leuk recept gevonden in een wellicht 'nieuw' kookboek? Staan de koolhydraten erbij vermeld? Helaas voor ons diabetici schittert deze vermelding vaak door afwezigheid. Buiten of naast de calorieën en vetten zijn wij toch vooral geïnteresseerd in het aantal koolhydraten waar we onze insulinebehoefte op aan kunnen passen.
Een leuk kookboek waarvan ook de titel mij erg aanspreekt is: "Eet meer". Leuke recepten, weinig koolhydraten, maar de vermelding van de hoeveelheid koolhydraten ontbreekt, helaas.
Het concept (en ook de trend) -minder koolhydraten, veel groenten, salade, fruit (let op de koolhydraten in fruit)- spreekt mij persoonlijk erg aan. Ik voel mij er goed, fit en gezond bij.
En in het geval van mensen met diabetes type 2 valt hier waarschijnlijk veel winst te behalen?!

Dan hoort er bij de laatste maand van het jaar tijd voor het beschouwen. In ieder geval toasten we met minimaal één glas champagne!We overdenken het afgelopen jaar en nemen voor wat we het komende jaar allemaal (anders?) gaan doen. Zijn er goede voornemens? Afvallen? Stoppen met roken? Een lager Hba1c? Sporten? In ieder geval toasten we met minimaal één glas champagne! Het goede nieuws? De hoeveelheid koolhydraten is te verwaarlozen :-))

Ik wens u allen een heel gelukkig en vooral gezond nieuw jaar!!

facebook google plusfoto joan
Joan Balder (57) heeft diabetes type 1 sinds haar 17de en draagt een insulinepomp.
Ze werkt(e) jaren in de cosmetica en houdt zich nu vooral bezig met vrijwilligerswerk en mantelzorg voor haar ouders.
Daarnaast golft en reist ze nog steeds graag met haar man Fred