logo bloedsuiker
    December 2014
“Opeens viel alles op z’n plaats”

“Ik regelde mijn diabetes met een vast spuitschema, min of meer op de automatische piloot. Mijn HbA1c schommelde tussen de 64 en 75 mmol/mol. Daarbij kwam dat ik het verschil tussen hypo’s en hypers steeds minder goed kon onderscheiden. Nu, bijna een jaar later, is mijn HbA1c gezakt naar 50, vooral omdat ik ben overgestapt op pomptherapie en een boluscalculator en glucosesensor gebruik.”
“’s Nachts zat ik laag, in de ochtend vaak hoog en tijdens de dag maakte ik enorme schommelingen”

Aan het woord is René Hoogland (46). Hij heeft sinds zijn 24ste diabetes type 1. Tot augustus 2013 spoot hij viermaal daags insuline. Omdat zijn diabetes uit de pas liep, kreeg hij van zijn diabetesverpleegkundige tijdelijk een glucosesensor. René: “Hieruit bleek dat ik ’s nachts laag zat, in de ochtend vaak hoog en tijdens de dag enorme schommelingen maakte. Hoge waarden corrigeerde ik vaak impulsief, met als gevolg dat ik weer doorschoot naar een hypo.”

Basaalstanden
Van zijn diabetesverpleegkundige kreeg René het advies over te stappen op de insulinepomp. René: “Eerst zag ik daar enorm tegenop. Dit betekende dat ik me veel meer in mijn diabetes moest gaan verdiepen. Toch heb ik besloten de stap te zetten.”
Om te beginnen heeft zijn diabetesverpleegkundige de basaalstanden in de insulinepomp ingevoerd en is René gaan bolussen volgens zijn bekende spuitschema.  “Dat ging vrijwel direct goed. Ik vond het een voordeel dat ik opeens nog maar eens per drie dagen een infuus hoefde in te brengen in plaats van vier keer per dag te spuiten.”

Koolhydraten tellen
“Mijn diabetesverpleegkundige heeft de koolhydraatratio en insulinegevoeligheid ingevoerd in de pomp”Nadat René aan zijn insulinepomp gewend was, is hij samen met zijn diabetesverpleegkundige de pomp gaan fine tunen. “Omdat mijn waarden nog steeds enorm schommelden, kreeg ik een sensor die aangesloten kon worden op mijn pomp. Dit maakte alles opeens inzichtelijk. Dit motiveerde enorm om actief met mijn diabetes aan de slag te gaan. Ik ben me gaan verdiepen in het tellen van koolhydraten. Dat was vrij eenvoudig in combinatie met de voedsellijst die in mijn pomp zit. Toen ik dat onder de knie had, heeft mijn diabetesverpleegkundige de koolhydraatratio en insulinegevoeligheid ingevoerd in de pomp. Sinds dat moment bereken ik mijn bolus met behulp van de boluscalculator.”

Wat doet een boluscalculator?
Veel mensen  met een insulinepomp berekenen hun bolus op basis van de bloedglucosewaarde die ze meten en het aantal koolhydraten dat ze gaan eten of drinken. Een boluscalculator rekent ook met uw actuele glucosewaarde en de koolhydraten die u gaat nuttigen, maar neemt in de berekening ook uw insulinegevoeligheid, uw koolhydraat-insulineratio en de insuline die u nog in uw lichaam heeft zitten, mee. U kunt zich voorstellen dat dit bolusadvies preciezer is dan uw eigen berekening. Veel insulinepompen bevatten tegenwoordig een boluscalculator.

Gegevens invoeren

Om uw insulinegevoeligheid en koolhydraat-insulineratio mee te kunnen nemen in de berekening van uw bolusadvies, dient u deze wel eenmalig in de calculator in te voeren. De meeste mensen doen dit samen met hun diabetesverpleegkundige. Zij berekenen dit aan de hand van bepaalde formules.

Koolhydraat-insulineratio en insulinegevoeligheid
De koolhydraat-insulineratio zegt iets over het aantal eenheden insuline dat u nodig heeft voor een bepaald aantal koolhydraten. Uw insulinegevoeligheid geeft aan hoeveel uw glucosewaarde daalt na het toedienen van 1 eenheid kortwerkende insuline. Deze waarden zijn niet stabiel. Ze veranderen gedurende de dag. Iemand kan bijvoorbeeld 's ochtends minder gevoelig zijn voor insuline dan 's avonds. Daarbij komt dat iedereen zijn eigen koolhydraat-ratio en insulinegevoeligheid heeft. Nadat deze zijn berekend met behulp van de formules, kunt u ze samen met uw diabetesverpleegkundige aanpassen op grond van uw eigen ervaringen.

Belangstelling
Wilt u aan de slag met een boluscalculator? Overleg dit dan met uw diabetesverpleegkundige. Wilt u zelf uw koolhydraat-ratio en insulinegevoeligheid berekenen? Lees HIER hoe u dat kunt doen.
Veel minder insuline
“Toen ik nog spoot, had ik een dagdosis van 100 eenheden. Nu zit ik op 55 tot 60 eenheden”Deze investering heeft René veel opgeleverd. “Mijn HbA1c is enorm gezakt, ik heb geen nachtelijke hypo’s meer en ook veel minder schommelingen. Voor mijn vrouw en kinderen is dit een hele geruststelling. Ze durven me nu voor het eerst weer alleen te laten. Een ander voordeel is dat ik nu veel minder eenheden insuline gebruik. Toen ik nog spoot, had ik een dagdosis van 100 eenheden. Nu zit ik op 55 tot 60 eenheden. Ik heb zo weer een afspraak met mijn diabetesverpleegkundige. Ik ben benieuwd hoe mijn HbA1c nu is. Het feit dat deze zo gezakt is de laatste tijd, stimuleert enorm.”

Tekst Irene Seignette, foto Bram Petraeus

facebook google plusRene Hoogland - Foto Bram Petraeus -006
René Hoogland: “Voor mijn vrouw en kinderen is dit een hele geruststelling. Ze durven me nu voor het eerst weer alleen te laten”