logo bloedsuiker
    September 2014
(advertorial)
"Elke dag vijf keer controleren en een goede whisky voor het slapengaan"
Bijna zeventig jaar geleden kon Hans Louw zijn dorst niet lessen met moedermelk. Al snel werd diabetes type 1 bij hem gediagnosticeerd. Nu, 68 jaar later, staat hij nog volop in het leven en wordt hij niet gehinderd door diabetescomplicaties. "Elke dag vijf keer controleren en een goede whisky voor het slapengaan", is zijn devies. Oftewel: neem de diabetes serieus, maar geniet vooral van het leven.

"Mijn bloedglucosewaarden zijn nooit gelijk. Al eet ik zeven dagen hetzelfde, elke dag zijn mijn waarden anders. Ik heb het geluk dat mijn lichaam vrij goed bestand lijkt tegen hoge glucosewaarden.  Ik eet alles, ik drink alles, maar aan mijn ogen mankeert niets en ik heb nog mooie gladde voeten. En ik heb toch heel wat hoge uitschieters meegemaakt in mijn leven en ik ben ook weleens door een veel te lage glucosewaarde met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht in comateuze toestand. Dit was tijdens een vakantie in het buitenland."

Krachttraining
"Toch doe ik nog steeds wat ik twintig, dertig jaar geleden ook al deed", gaat Louw verder. "Ik loop elke dag, ga samen met mijn vrouw op vakantie, maak bergwandelingen. Toen ik jong was, heb ik veel aan karate gedaan. Dan ging ik tot het uiterste. Daarnaast heb ik tot nog niet zo lang geleden veel krachttraining gedaan. Dat doe ik  inmiddels niet meer, niet vanwege mijn diabetes, maar meer vanwege mijn leeftijd. Je moet niet willens en wetens door blijven gaan. Het is nu gewoon in beweging blijven."

Blij verrast
"Zet je honderd mensen met diabetes naast elkaar, dan reageren ze allemaal anders"De behandelend arts van Hans Louw is blij verrast over zijn goede gezondheid. "Ze vermoeden dat het in mijn genen zit, dat mijn lichaam bestand is tegen hoge, maar ook lage glucosewaarden. Ook ben ik vaak heel stabiel. Mijn overige waarden zoals cholesterol, HbA1c en bloeddruk zijn altijd laag. Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen geldt. Zet je honderd mensen met diabetes naast elkaar, dan reageren ze allemaal anders. Geen persoon met diabetes is hetzelfde."

Dagcurves
"Het stripje gaat er soepel in en de resultaten zijn goed leesbaar met het verlichte scherm"Voor het meten van zijn glucosewaarden gebruikt Hans Louw de OneTouch® Verio® IQ. "Dit is een hele prettige meter. Het stripje gaat er soepel in en de resultaten zijn goed leesbaar met het verlichte scherm. Bovendien gaat het meten heel snel. Ik heb nu twee Verio IQ's, dat is heel handig. Vooral tijdens vakanties is het zinvol een reservemeter bij je te hebben. Ik blader vaak terug in de meter en bekijk de gemiddelde waarde. Mijn dagcurves schrijf ik ook op papier. Ik weet dat het ook op de computer kan, maar ik ben dit gewend en het geeft mij overzicht."

Een geslaagd feestje
"Zo heb ik aan het eind van de avond een geslaagd feestje gehad en zijn mijn suikers goed"Hans Louw omschrijft diabetes als een leerproces. "Vroeger liep het bij mij weleens uit de hand. Dan moest ik met een ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Nu gebeurt dit niet meer. Ik doe alles waar ik zin in heb, maar houd mijn diabetes ook goed in de gaten. Ik spuit vijf maal per dag en controleer ook vijf maal per dag. Als het nodig is, stel ik mijn insulinedosis bij. Dit klinkt heftig, maar voor mij hoort het erbij, ik weet niet beter. Ik ga heel flexibel met mijn diabetes om. Op een feestje neem ik net als ieder ander wat extra's. Ik controleer dan halverwege de avond mijn glucosewaarde. Zit ik te hoog, dan spuit ik wat bij. Zo heb ik aan het eind van de avond een geslaagd feestje gehad en zijn mijn suikers goed. Ook weet ik hoe mijn lichaam op eten reageert. Als ik spaghetti eet spuit ik wat extra. Bij aardappelen heb ik juist wat minder eenheden nodig."

Alles met diabetes
"Dat ik zo flexibel met mijn diabetes omga, heb ik voor een groot deel te danken aan mijn toenmalige kinderarts", vervolgt Louw. "Deze was voor die tijd heel progressief. Van hem mocht ik alles, net als andere kinderen, maar ik moest me aan een paar dingen houden. Wilde ik snoepen, dan mocht dat, maar dan moest ik wel wat extra spuiten.
Als kind heb ik één jaar in een kinderziekenhuis in Amsterdam gelegen, zodat de arts mij dagelijks kon observeren. Toen ik ontslagen werd vroeg hij aan mijn vader een jaar lang alles op te schrijven in een dagboek: alles wat ik at, dronk en mijn activiteiten. Daar hebben we veel aan gehad en ik ben dat altijd blijven doen. Dat geeft veel inzicht in je diabetes. Het bijhouden van een dagboekje loont de moeite, dat heb ik wel bewezen. Als je alles een beetje in de gaten houdt, kun je veel met diabetes.
Het is heel belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren, ook al zijn de signalen subtiel. Daarmee voorkom je veel problemen. Ik zeg altijd: wel borrelen, niet zuipen. Wel eten, maar niet vreten. Doe alles met mate, maar dat geldt voor iedereen."
facebook google pluszugspitze4
Hans Louw: "Ik doe nog wat ik twintig, dertig jaar geleden ook al deed. Ik loop elke dag, ga samen met mijn vrouw op vakantie, maak bergwandelingen"