logo bloedsuiker
    September 2014
Mindfulness effectief bij diabetes
Twee Nederlandse onderzoeken laten zien dat het volgen van een acht weken durende mindfulnesstraining effectief is bij het verlichten van depressieve symptomen, angst en diabetesgerelateerde stress bij mensen met diabetes die somberheidsklachten hebben. De mindfulnesstraining vergroot bovendien het gevoel van welzijn. De trainingen hadden geen effect op de HbA1c-waarde.

Kalmer en minder piekeren
Mindfulness is een training waarin de deelnemers leren met aandacht te leven in het nu en de dingen te accepteren zoals ze komen. Hierdoor worden mensen kalmer en gaan ze minder piekeren. De studies zijn gedaan bij mensen met diabetes die last hadden van depressieve klachten. Mensen met diabetes hebben twee keer vaker een depressie dan mensen zonder diabetes.

Trainingen in Den Haag
In Den Haag geeft Leontine Lenferink achtweekse mindfulness trainingen speciaal voor mensen met diabetes. In 2011 werd bij Leontine zelf diabetes type 1 ontdekt. Dat deed de van huis uit onderwijskundige besluiten zich toe te leggen op het geven van mindfulnesstrainingen aan kinderen en volwassenen met diabetes. Op dat moment was ze als volleerd mindfulnesstrainer al overtuigd van de positieve effecten van mindfulness. Volgens Leontine leert u met mindfulness veerkrachtig te leven met diabetes en automatische en impulsieve reacties om te zetten in het maken van heilzame keuzes. Leontine zegt: "Als het tegenzit helpt mindfulness je bovendien minder hard over jezelf te oordelen en jezelf meer te ondersteunen en te bemoedigen. En dat kunnen mensen met diabetes erg goed gebruiken."

Meer informatie? www.nu-n-nu.nl


Bronnen: Individual Mindfulness-Based Cognitive Therapy and Cognitive Behavior Therapy for Treating Depressive Symptoms in Patients With Diabetes, Diabetes Care, september 2014
DiaMind (diabetes en mindfulness), promotie Jenny van Son, universiteit Tilburg
facebook google plusHome-visual-sidebar zonder tekst
Leontine Lenferink geeft mindfulnesstrainingen voor mensen met diabetes: "Als het tegenzit helpt mindfulness je minder hard over jezelf te oordelen en jezelf meer te ondersteunen en te bemoedigen. En dat kunnen mensen met diabetes erg goed gebruiken"